23948sdkhjf

Spänning på hög nivå

Spänning på hög nivå är namnet på en ny rapport. I den menar författarna att det behövs långsiktigt stabila förutsättningar för att elnätsbolagen ska göra nödvändiga investeringar i elnätet. Och då krävs en samsyn mellan till­synsmyndigheten och nätbolagen vad gäller avkastningskravet på kapital.

– Avkastningen på nätföretagens kapital bör baseras på den långsiktiga reala tillväxten i BNP plus en riskpremie. Det skulle ge stabila och långsiktiga förut­sättningar för underhåll och investeringar, säger Lars Bergman, en av författarna.

De skriver att efterfrågan på el förväntas öka mycket framöver och att kapacitets­brister redan uppmärksammats, exempelvis i Malmö och Stockholm.

Elnätet är ett naturligt monopol. För att priserna på elnätstjänster inte ska bli för höga regleras prissättningen av Energimarknadsinspektionen, Ei.

I den nya rapporten till Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO undersöker Lars Bergman och Bo Diczfalusy hur regleringen fungerar i praktiken och om den reglerade prissättningen ger elnätsbolagen till­räckliga incitament för underhåll och investeringar.

– Upprepade rättsprocesser, som hittills gått på nätbolagens linje, har visat att Ei och nätbolagen har olika syn på avkastningen på kapital. Det är en fråga som rör mycket mer än elnätsbolagens intäkter, det är en avvägning mellan låga tariffer i dag och för små investeringar i framtida generationers elnät, menar Lars Bergman.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079