23948sdkhjf

Ryska sabotörer misstänks ligga bakom driftstopp på Malmbanan

Utrikesministern underrättad: "Vi måste vara inställda på att Ryssland försöker påverka oss".

Enligt en artikel i Financial Times (FT) varnar flera europeiska underrättelsetjänster för att risken för våldsamma ryska sabotage har ökat.  Bland annat nämns ryska kopplingar i samband med attacken mot Estlands inrikesministers bil, en vapenfabrik i Berlin som fattade eld, men även urspårningarna av LKAB:s tåg på Malmbanan.

I en intervju med SVT:s Aktuellt bekräftar utrikesminister Tobias Billström (M) att han har fått liknande information.

– Vi måste vara inställda på att Ryssland försöker påverka oss genom att använda hybridoperationer, säger han

För Expressen uppger Säpos presstalesperson Fredrik Hultgren-Friberg att ryssarna jobbar väldigt brett och att man har tagit till nya metoder sedan hundratals ryska officerare skickades hem från europeiska länder sedan Ryssland gick in i Ukraina år 2022.

– Vi ser att den ryska regimen bedriver en allt mer aggressiv och riskbenägen säkerhetshotande verksamhet mot Sverige än tidigare, säger Fredrik Hultgren-Friberg som dock inte vill kommentera det direkta sambandet med urspårningarna på Malmbanan.

– Säpo samarbetar kontinuerligt med polisen, och när vi inte direkt kan utesluta inblandning av främmande makt samverkar vi kring de ärendena. I övrigt är det ett polisiärt ärende, säger han till Expressen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093