23948sdkhjf

Kompetensbristen – ett säkerhetsproblem

I rapporten 2024 Cloud Security rapport framkommer det att kompetensbristen är ett stort säkerhetsproblem när det gäller molnmiljöer.

Rapporten har genomförts av Cybersecurity Insiders och sponsras av Fortinet.

Allt fler organisationer väljer hybrid- och multimolnstrategier. 78 procent som använder sig av en sån typ av strategi använder 43 procent en hybrid av moln och lokal infrastruktur (39 procent förra året). 35 procent har en strategi som inkluderar flera moln (33 procent förra året).

Cybersäkerhetsutmaningarna har blivit mer kritiska, detta i takt med att molnmiljöerna utvecklas och även AI-baserade hot.

– När organisationer utvecklar och distribuerar fler molnapplikationer blir också säkerheten mer komplicerad. Även om användning av flera moln har många fördelar, ökar hanteringen av flera verktyg komplexiteten och gör det svårt att tillämpa konsekventa säkerhetspolicyer i alla molnmiljöer, säger Andreas Gotthardsson, cybersäkerhetsexpert på Fortinet, i ett pressmeddelande.

Fler siffror från rapporten

96 procent av organisationerna rapporterar att de är måttligt till extremt oroade över molnsäkerhet.

61 procent av de tillfrågade förväntar sig att deras molnsäkerhetsbudget kommer att öka under de kommande 12 månaderna.

59 procent uppger att säkerhets- och efterlevnadsfrågor är det största hindret för snabbare implementering av strategier för flera moln.

Organisationer nämner också tekniska utmaningar, 52 procent, och bristande resurser, 49 procent, som problem.

93 procent av de tillfrågade säger att de är måttligt till extremt oroade över bristen på kompetens inom branschen.

Andreas Gotthardsson menar att allt fler företag och organisationer prioriterar säkerheten i ett tidigt skede. Han poängterar också att kompetensbristen börjar bli en akut fråga som behöver åtgärder. Cybersäkerhetsfrågan behöver diskuteras mer än vad den gör idag.

– Det här är en stor fråga som lär vara aktuell under flera, flera år framöver. Vi vet att många svenska företag i dag kämpar med att hitta personal med rätt kompetens, och detta kommer bara bli svårare desto mer lager vi lägger till både i säkerheten och i den övergripande it-infrastrukturen, avslutar han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094