23948sdkhjf

Svensk nominerad till prestigefyllt UH-pris

Den 24-27 september vallfärdar många europeer som jobbar med underhåll till Euromaintenance 4.0 i Antwerpen, Belgien. Där har en av talarna på Underhållsdagarna i Stockholm i november föreslagits för ett pris.

Euromaintenance 4.0 är den största underhållskonferensen i Europa. Den Europeiska underhållsorganisationen EFNMS, BEMAS och Reliabilityweb.com kommer att välkomna besökare från hela världen. Det är den 23: e upplagan av Euromaintenance 4.0. Konferensen hålls vartannat år.

Under de senaste åren har underhållschefernas roll förändrats avsevärt tack vare den snabba tekniska utvecklingen inom underhållsområdet. Det är ett tillräckligt skäl till att dela ut det europeiska underhållspriset European Maintenance Award igen under konferensen.

Salvetti Foundation och EFMNS har utsett följande fyra europeiska kandidater till det prestigefyllda priset:

  • Jimmy Öberg, teknisk chef på Kopparberg i Sverige
  • Mario Cikojevic, underhållschef på Cemex i Kroatien
  • Marc De Kerf, Global Expert Maintenance & Asset Management Petrochemicals på BASF i Belgien
  • Antonio Ros Pau, tidigare underhållschef på SEAT i Spanien

Jimmy Öberg är nominerad för att han visar vikten av bra ledarskap för ett framgångsrikt genomförande av ett underhållssystem.

- När jag accepterade uppgiften hade jag Kopparbergs etablerade strategiska plan, att vi ska arbeta i enlighet med konceptet Underhåll i världsklass, som bas. Jag hade därför en klar bild av hur jag ville hantera uppgiften. Jag har utvecklat en strategi som har omvandlats till praktiska arbetsmetoder och förbättringsaktiviteter som fokuserar på anläggningens tillgänglighet.

Han fortsätter:

- Som en del av uppföljningen har jag sett mätbarhet över åren som en viktig del, dels för att kunna visa effekten, dels för att kunna kommunicera resultat som en motivation för operativa förbättringar.

2014 investerade Kopparberg i ett nytt underhållssystem, både för att minska antalet driftfel och för att stödja processen för strategiskt underhåll för att nå de högre tillgänglighetskraven i produktionen.

Det nya mjukvaruverktyget introducerades i faser. Implementeringen tog cirka ett år och fortlöpte smidigt, berättar Jimmy Öberg. En väldefinierad underhållsprocess skapades, vilket också underlättar rapporteringen. Enligt Jimmy Öberg var den största utmaningen att skapa förståelse för användningen av systemet bland användarna:

- Visa anställda vad du gör, förklara det nya systemets fördelar och hur de kan dra nytta av det. När allt kommer omkring är det alltid människor som först tittar på ett vänta-och-se-manér. Det är viktigt att fråga vad du kan göra för dem för att göra det ännu bättre. Involvera dem i processen och ge dem tillräcklig återkoppling.

Intresserade kan höra Jimmy Öberg berätta mer om Kopparbergs resa, och vilka fantastiska resultat de har uppnått, på Underhållsdagarna som U&D och Riksorganisationen Svenskt Underhåll arrangerar på Lidingö, Stockholm, den 22-23 november. Samarbetspartners till konferensen är Underhållsmässan och Kaeser.

På Euromaintenance 4.0 kan man lyssna på 106 talare, ta del av 50 fallstudier, 20 workshops och en utställning med 60 innovationer. Vinnaren av European Maintenance Manager Award tillkännages den 25 september.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078