23948sdkhjf

Svevia får pris

Svevia har tilldelats SBUF:s innovationspris för 2018. De får det för innovationsprojektet Prognosstyrd dynamisk.

Med modern digital teknik kan framtidens vägunderhåll effektiviseras och optimeras. Den 8 maj tilldelades innovationsprojektet Prognosstyrd dynamisk vägdrift utmärkelsen Årets Innovation av Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF.

SBUFs motivering till utmärkelsen lyder:

”Projektet ”Prognosstyrd dynamisk vägdrift" kombinerar väderprognoser med realtidsdata från fordon och väginformationssystem till ett beslutstödstödsystem för driftledningspersonal och maskinförare.

Genom optimering av både rutter och åtgärder för halkbekämpning minskar totalkostnaden och miljöbelastningen samtidigt som arbetsmiljön förbättras och trafiksäkerheten höjs.

Projektet visar att modern teknik och digitalisering kan effektivisera även traditionella verksamheter som vinterväghållning. Förutom stora fördelar för vägtrafikanterna leder även projektet till hållbar tillväxt och bättre arbetsmiljö”.

– Det känns väldigt hedrande och uppmuntrande att få en sådan här utmärkelse. Vi som jobbar i projektet drivs av en övertygelse om att vi med digital teknik kan modernisera dagens vägunderhåll. Utmärkelsen visar att frågan är angelägen, säger Andreas Bäckström, projektledare på Svevia.

Projektet, som drivs av Svevia tillsammans med B&M systemutveckling och VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut), har pågått under många år och har i takt med teknikens utveckling förfinats. Under vintern har den testats på flera platser i landet, med olika typer av halk- och väderförhållanden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082