23948sdkhjf

Investeringar i infrastruktur kommer minska, men inte inom drift

Investeringarna i infrastruktur kommer att minska under 2023, men drift- och underhållsinvesteringarna kommer att tuffa på.

Efter flera år med stabil tillväxt visar en prognos från Prognoscenter att investeringarna i infrastruktur kommer att minska nästa år, men 2024 och 2025 kommer de sedan öka igen. Detta beror bland annat på ökade kostnadstryck, kapacitetsbrister, utdragna tillståndsprocessen-

Framför allt är det nyinvesteringarna som backar nästa år medan drift- och underhållsinvesteringarna fortsätter att rulla på.

Bland annat vägnätet förväntas skruvas upp jämfört med vårens prognos. Ett extra tillskott på 1 miljard kronor i höstbudgeten och ett nytt inriktningsbeslut i den nationella planen fattat av den tidigare regering förklarar uppgången.

Järnvägsinvesteringarna väntas ha en mer utplanande utveckling 2023. De totala investeringarna uppgår i år till 36 miljarder kronor och den tillväxt som väntas i prognosperioden drivs primärt av drift och underhåll. På lite längre sikt och bortom prognoshorisonten finns dock förutsättningar för starkare tillväxt även inom nyinvesteringarna.

För energisektorn väntas de samlade nyinvesteringarna samt satsningarna på drift- och underhållsåtgärder uppgå till 63 miljarder kronor under året. Under 2023 och 2024 krymper investeringarna något, för att sedan öka igen mot slutet av prognosperioden. Tillståndsprocesserna för vindkraftverk är redan idag långa – och till det ska läggas den nya kurs som den nytillträdda regeringen slagit in på, vilket sammantaget förhalar planerade projekt samt försvårar kalkylerna för nya investerare, konstaterar Prognoscentret.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095