23948sdkhjf

Är företagets ledning en cybersäkerhetsrisk?

Inte sällan förväntar personalen sig att högre chefer ska föregå med gott exempel när det gäller cybersäkerhet. Så är inte alltid fallet.

I en australiensk undersökning framkommer det att chefer ofta är mer medvetna om cybersäkerhetshot än personal på lägre nivåer. Vad som är intressant är att det framkommer att ledningen själva kan både ignorera eller kringgå säkerhetsrutiner. Som ett exempel uppger hela 52 procent uppger att de inte använder auktoriserad programvara från tredje part för att göra sitt jobb.

– Studien säger ingenting om hur det förhåller sig i Sverige. Mitt intryck är att de flesta svenska företagsledningar tar cybersäkerheten på allvar också i praktiken. Ändå sätter studien fingret på intressanta frågeställningar om hur olika delar av en organisation kan se på cybersäkerheten, säger Peter Gustafsson, ansvarig för Barracuda Networks i Norden, i ett pressmeddelande.

Han tillägger:

– Som chef är man en viktig kulturbärare. Om ledningen i sina handlingar visar att cybersäkerheten är mindre viktig kan det förstås skicka helt fel signaler till övriga medarbetare.

En av fem chefer uppger att de ofta kringgår säkerhetsregler för att kunna leverera arbetsresultat. Detta är enligt Peter Gustafsson problematiskt. Han menar att hög IT-säkerhet inte ska skapa problem i det vardagliga arbetet.

Om studien

Studien har genomförts av StollzNow Research på uppdrag av Barracuda. Totalt omfattar studien 504 australiensiska IT-ansvariga samt andra medarbetare i företag med minst 50 anställda.

Källa: Barracuda Networks

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
"Underhåll ska bli det nya buzz-ordet"
Uppstarten skjuts upp - läckage
Hållbarhet är framtidens trendspaning
Samtal för att värna om resurserna
Knappt var tionde företag är redo för cyberangrepp
Vibrerande verktyg är fortsatt ett problem
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
Process Nordic

Sänd till en kollega

0.111