23948sdkhjf

"Naivt att tro att it-incidenter är en företeelse som kan arbetas bort"

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap,MSB har presenterat årsrapporten för it-incidenter 2019.

MSB mottog 296 rapporter om allvarliga it-incidenter från statliga myndigheter under 2019. Under 2018 och 2017 mottog MSB 297 respektive 281 rapporter om it-incidenter. Ingen ökning med andra ord - trots att digitaliseringen av samhället ökat. 

- Hela samhället måste höja lägstanivån för informations- och cybersäkerhet, säger Dan Eliasson, genereldirektör på MSB.

- Det är naivt att tro att it-incidenter är en företeelse som kan arbetas bort. Det kommer alltid att inträffa incidenter. Det är hur väl organisationer, såväl offentliga som privata, hanterar de inträffade incidenterna som avgör hur allvarliga konsekvenserna blir, säger Dan Eliasson och fortsätter:

- Samhällets digitalisering är en utmaning för oss alla. Ofta ligger ny teknik flera steg före säkerhetsarbetet. När verksamheten digitaliseras så behöver ett gediget och proaktivt säkerhetsarbete vara grunden.

MSB hoppas att rapportenkan användas i det förebyggande arbetet. Exempelvis som komplement till de föreskrifter och vägledningar som myndigheten i övrigt har tagit fram för att stötta myndigheterna i deras systematiska och riskbaserade informations- och cybersäkerhetsarbete.

Många myndigheter drabbas, ofta i onödan, av liknande it-incidenter som beskrivs i rapporten. Det finns enkla sätt att förebygga de flesta av dem, alternativt att minska konsekvenserna när de inträffar. Mer information finns i årsrapporten.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109