23948sdkhjf

Så undviker man vibrationer i fläktar

| Av Christer Åkerlundh | Tipsa redaktionen

Det gäller att installera fläktar rätt för att eliminera risken för resonansrelaterade skador. Ebm-papst ger här flera råd.

Fläktar som används i ventilations-, kyl- och luftkonditioneringssystem och andra industriella applikationer genomgår långa och krävande uthållighetstester.

Läs också: Fläktar för system med krav på höga tryck

Efter en installation kan dock tekniska problem uppstå, eller till och med fläkthaverier, efter betydligt färre driftstimmar än vad som angetts som maximal livslängd i specifikationerna för en fläkt. Förstörda motorlager är en typ av skada som vanligen orsakas av vibrationer på grund av felaktiga fläktinstallationer.

Fläktar är inte immuna mot resonansrelaterade skador trots att det vid tillverkningen används toppmodern teknik för att balansera dem mycket exakt. Det beror på att när en fläkt installeras i en utrustning, som till exempel ett aggregat, bildas i praktiken en ny konfiguration som under vissa omständigheter kan vibrera vid en specifik strukturell resonansfrekvens. Dessutom kan fläktens resonansegenskaper förändras när den fixeras i ett läge.

Med de möjligheter som idag finns att reglera en fläkts hastighet ökar dessutom sannolikheten för att en fläkt vid vissa hastigheter utsätts för resonans som kan orsaka skador.

Andra faktorer som kan leda till oönskade vibrationer efter en installation är oförsiktig hantering under transporten och förflyttningen av en fläkt till platsen för installationen. Små skador kan leda till stora problem med vibrationer.

Läs också: Fläktar i mindre storlekar

Har en fläkt förvarats oskyddad under en period, så att det bildats smuts på fläkthjulet, kan det också orsaka obalans eller turbulens som leder till oönskade vibrationer.

Vibrationer kan också överföras till en fläkt från externa systemkomponenter, exempelvis från en kompressor. Ytterligare orsaker till oönskade vibrationer kan vara ett för litet utrymme mellan fläkthjul och fläkthuset, som kan leda till turbulens.

Det finns alltså mycket som kan leda till vibrationer och oönskad resonans. För en säker fläktdrift är det viktigt att inse hur viktigt det är att eliminera oönskade faktorer och risker för fläktskador.
Vibrationsabsorberande element, som speciellt utformade fjädrar eller gummikomponenter, kan hjälpa till att isolera fläktar från vibrationer som orsakas av miljöerna där de är installerade. Det är då viktigt att ta hänsyn till vissa aspekter vid valet av vibrationsdämpare. Vid sidan av fläktuppsättningens naturliga frekvens skapar nämligen fästet för en vibrationsabsorberande komponent en egen resonansfrekvens.

En faktor som det är viktigt att ta hänsyn till är vilken storlek på ett vibrationsdämpande element som bör användas, och typ av element, som passar för en viss fläkt och det hastighetsområde som är aktuellt i en viss applikation.

Läs också: Nytt drivsystem

När en fläkt startar passerar den igenom tre vibrationsrelevanta hastighetsområden. I intervallet under resonansfrekvensen ligger vibrationssvärdet under den tillåtna gränsen på 3,5 mm/s (enligt ISO 14694). Fläktens funktion är säkerställd inom detta område men de vibrationsabsorberande elementen har ingen egentlig effekt beroende på vissa fysiska orsaker.

I det närliggande resonanshastighetsområdet är vibrationshastigheten ibland långt över den tillåtna gränsen. Det uppstår ingen omedelbar skada på fläkten, men långvarig drift inom detta område kommer att förkorta den totala livslängden. Dessutom uppstår höga ljudnivåer. Detta varvtal bör därför användas under mycket begränsad tid och en fortsatt drift bör absolut undvikas.

Hastighetsområdet där vibrationsnivån ligger långt under gränsen börjar tillräckligt långt från resonanstoppen. Endast i detta område, över minimihastigheten, kan de vibrationsabsorberande elementen isolera fläkten från oönskade vibrationer.

För att välja rätt vibrationsabsorberande element måste fläkthastigheten i dess applikation vara känd. För varje fläkt kan man hitta lämpliga element och det är viktigt att förstå de principer som gäller för korrekt val av exempelvis fjädrar och gummikomponenter.
Det finns alltså en mängd orsaker till att det kan uppstå vibrationer som kan riskera att skada en fläkt, men de är inte alltid förutsägbara och vissa vibrationer kan också vara oundvikliga.


Läs också: Ny generation centrifugalfläktar

Efter installationen av en fläkt bör vibrationsmätningar och/eller en sökning efter kritiska resonanspunkter göras under det hastighetsområde som är aktuellt för en fläkt i en viss applikation. Detta ger en övergripande bild av ett fläktsystems vibrationsegenskaper och kan avslöja alla oförutsägbara effekter och även möjliga installationsmisstag som man riskerar att göra under uppstartsfasen fram till idrifttagning.

Mätningar är viktiga att genomföra då de gör det möjligt att vidta åtgärder som minskar eller eliminerar riskerna för vibrationer som kan få stor negativ effekt på en fläkts livslängd, och som även kan leda till oönskat höga ljudnivåer.

Eftersom mätresultatet är starkt beroende av vibrationssensorernas placering är det viktigt att de placeras och fästs på ett korrekt sätt. Vibrationskontrollen bör också genomföras vid flera tillfällen under en längre period för att mätningarna ska ge en bra bild av de olika förhållanden som kan uppstå under drift. Exempelvis kan dammbildning leda till oväntade vibrationer.

För vibrationsanalys och mätningar av centrifugalfläktarna RadiPac rekommenderar ebm-papst att mätningarna utförs på minst två av fläktarnas axlar. Om mätningar avslöjar områden med överdriven vibration kan det vara möjligt att återbalansera en fläkt på installationsplatsen. Om sådana åtgärder visar sig vara otillräckliga kan det bli nödvändigt att göra konstruktionsändringar. Ett exempel på det är montering av byglar som förstärker konstruktionen. Genom mätningar går det också att verifiera att vibrationsabsorberande elementen fungerar korrekt.

Hastighetsområden som riskerar att leda till skadliga vibrationer kan även undvikas genom de möjligheter till styrning av fläktarna som finns genom den integrerade elektroniken.

Det är alltid värt att överväga riskerna för att vibrationer ska uppstå efter att en fläkt har installerats. Korrekt installerade fläktar arbetar på ett tillförlitligt sätt under hela livslängden, oväntade fel kan förhindras och ljudnivåerna minimeras, avslutar ebm-papst.

Håll dig uppdaterad med UochD
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Är du stressad?

Säkrar värmen till Jönköping

För att kunna garantera fjärrvärme och varmvatten till sin växande befolkning investerar Jönköping i en stor ackumulatortank.

Två jätteventiler till ny testanläggning

Växer inom elektronikmarknaden

Testmiljö för 5G invigt

Nyhetsbrev

Plus

Kontroll av vägbanor med ny laserteknik

Från och med nästa år kan man säga att underhållet av statliga vägar går in i en ny fas. Då ska vägarna scannas med 3D-laser.

Arkiv

Ska säkra kompetensförsörjningen

Norskt-svenskt elkraftsamarbete

Dags för brounderhåll

Plus

Sensortestet öppnar ny värld

Det började med forskning om en sensor som skulle gjutas in i järnvägsräls och har nu vuxit till att bli en plattform som öppnar en hel värld av nya digitaliseringstjänster.

SKF förvärvar RecondOil Sweden

XMReality i polskt samarbete

I höst är det Lidingö som gäller

Den 20–21 november arrangerar U&D och Riksorganisationen Svenskt Underhåll åter Underhållsdagarna i Stockholm.

Högt betyg för OKG

Strålsäkerhetsmyndigheten bedömer att OKG har hanterat den pågående kärnkraftsomställningen väl.

Klartecken till förvärv

FBI varnar för övertro

Vinner upphandling för Sundsvall Elnät

Nytt om vindkraft i kyla

Plus

Drönare och autonoma fordon flygets framtid

Drönare och självkörande fordon lär inom en snar framtid användas för snöröjning och övervakning av stängsel runt flygplatser. Det kommer att höja flygsäkerheten.

Brister i brand- och säkerhetstänkandet

Sveriges snabbaste cisternreparation?

Digital kontroll på maskinparken

Finsk maskinuthyrare förvärvar svenskt

Ytterligare en finsk maskinuthyrare etablerar sig nu i Sverige. Det är Real Machinery som kombinerar försäljning och uthyrning av tunga maskiner som nu förvärvat PG Rental & Trading som ett steg på vägen mot en bredare nordisk satsning.

Ska läcksöka hos SCA

Nomo förvärvar

Får uppdrag i Hammarstrand

Oljeutsläpp hos pappersbruket

Start-up inom AI växlar upp

Svenska industriföretag redo för 5G

Stor forskningskonferens i Norrköping

Pirtek drar på

Avtalar om cybersäkerhet

Digitalisering och nya material innebär utmaningar

Fallolycka vid UH-arbete

En rejält omarbetad utgåva

Coromatic får ny ägare

Se alla Företagens egna nyheter

Vinn snygga jackor från ExxonMobil - Kom & tävla med oss på Borgeby Fältdagar

RS Components får distributionsrättigheter för passiva komponenter från Yageo

Tävla om snygga jackor från ExxonMobil på Borgeby Fältdagar & prata smörjmedel med våra experter!

Vad kan du om olika cyanoakrylat? Lär dig mer i vårt blogginlägg!

Kom och hälsa på oss på Borgeby Fältdagar 26-27 juni, monter E:32

Sverigepremiär för användning av ElaProof!

Kolla in vår nya video om hur Plasmabehandling kan hjälpa dig att limma svårlimmade plaster lättare!

G A Lindberg ChemTech förvärvar delar av Edvard Schneidler och utökar vårt elektroniksortiment

3 sätt att undvika luftbubblor vid ompackning till sprutor - t.ex. lim, smörjfett & silikon

RS Components lanserar en serie kompakta industriella kontaktdon för hög överföringshastighet

RS Components lanserar en ny serie DC-DC-omvandlarmoduler med hög effekttäthet

Skötsel av skärvätska under semesterstopp - så här undviker du onödiga driftstopp och problem!

RS Components presenterar ny och mycket prisvärd PoE-testare från Fluke Networks

RS Components lanserar USB- och AV-kablar från RS PRO

Foerster lanserar nya STATOGRAPH® CM redo för Industri 4.0

RS Components introducerar en IoT-utvecklingssats med Bluetooth® Low Energy från ON Semiconductor

RS Components lancerar Hartning kontaktdon med påmonterad anslutningskabel

Problem i industriella nätverk eller bussystem.

RS Components ingår partnerskap med TE Connectivity för att lansera ett TE-lärcenter på teknikforum

RS Components introducerar LoRa-kommunikationsmoduler med utökad prestanda för IoT-tillämpningar

KUNBUS-industridatorer som bygger på Raspberry Pi finns nu hos RS Component...

RS Components introducerar Renesas Synergy™ S5D3-mikrokontroller och -utvec...

Möt KmK Instrument på Control 7-10 maj

Ny produktserie: Kranar

RS Components och AVX ingår globalt partnerskap för distribution

Sänd till en kollega

0.18