23948sdkhjf

De ytskyddar glasytor

När man pratar ytskydd tänker de flesta i första hand på betong och metall. En yta som mer sällan nämns är glas. Men för företaget Solklart i Sverige AB är skydd av glas en självklarhet.

- Skadegörelse på glas är ett vanligt fenomen. Ristningar och krossade glasrutor förekommer dagligen.

Det är bland det första Mats Strömberg, vd på Solklart i Sverige AB, säger när U&D ringer honom. Det är skadegörelsen inom transportsektorn som var starten på det glasskydd Solklart levererar idag.

När dåvarande SL köpte in nya tunnelbanevagnar för cirka 20 år sedan ville man få bukt med skadegörelsen i vagnarna. Solklart, som på den tiden hette MIB-Marketing och sysslade lite med solskyddsfilmer för bilar, fick nys om ett amerikanskt splitterskydd som de tyckte hade potential som skyddsfilm på tunnelbanevagnarna.

- Det var inte bara glasen som behövde skyddas utan även andra ytor, så vi utvecklade en tunnare folie som var resistent mot klotter. Men eftersom vandalerna även hade börjat rista på tunnelbanevagnarnas glas tog vi fram en tjockare film som skydd mot ristningar.

56 000 rutor

Redan ristade glas återställde Solklart, för ur miljösynpunkt är det bättre att renovera skadade glas än att kassera dem och skaffa nya.

Metoden: Först slipa bort reporna på glaset, så att rutan blir frostad, sedan applicera en film med ett speciallim som fyller igen de små reporna och gör glaset klart igen. Filmen skapar sedan ett skydd på glaset så att framtida underhåll går snabbt.

Det tog 15 år innan metoden slog igenom fullt ut på t-banan. Miljötänkandet på den tiden var inte så utvecklat och glas var ett billigt material att ersätta.

- Idag sitter vår folie på 56 000 rutor i tunnelbanan och på pendeltågen. Även på snabbtåg, men då på utsidan som skydd mot stenskott, som bland annat inträffar vid tågmöten, berättar Mats Järnebrink, Solklarts produktchef och delägare.

Sikten påverkas inte

Folien monteras också i offentliga miljöer och på fastigheter. Filmen kan appliceras på insida eller på utsida beroende på kundens behov. På utsidan skyddar folien mot exempelvis hårda slag.

Folien syns inte när den täcker en ruta. Siktfältet påverkas inte. Filmen har en livslängd på 7-10 år och är enkel att byta, enligt Strömberg och Järnebrink.

- Med folien får kunden en ekonomisk möjlighet att underhålla sina glasrutor på ett smidigt sätt. Glas är visserligen fortfarande relativt billigt, men med vår film minskar kunderna sin miljöpåverkan. Det påverkar miljön mer att tillverka nya glas och transportera dem. Även tiden är en viktig aspekt då stillestånd inom transportsektorn är kostsam.

Kunderna får helt enkelt en mycket bättre LCC-kalkyl i sin hållbarhetsredovisning, vilket blir allt viktigare eftersom företag vill visa upp att de minskar sitt ekologiska fotavtryck.

Skydd mot betongstänk

Bland kunderna återfinns, utöver tågoperatörer, butiker, kontor, köpcentra, hamnar, flygplatser och kommuner. Bygg- och fastighetsbranchen är också vanliga kunder. En vanlig skada inom byggsektorn är etsningar på glas orsakade av betongstänk eller urlakning av betong. Dessa skador går att få bort. Solklart säljer en vätska som avlägsnar etsningar och skapar en skyddande yta.

- Inom industrin finns en stor potential som vi har kvar att bearbeta och informera om våra lösningar. Vi ser också stora möjligheter för produkten där skadegörelsen är stor, som exempelvis busskurer/väderskydd.

Mats Strömberg och Mats Järnebrink ser väldigt positivt på framtiden:

- Det ligger mer i tiden nu att skydda och underhålla sina tillgångar. Så vår inriktning är helt rätt.

Christer Åkerlundh

Fakta om Solklart i Sverige AB

Företaget ligger i Rimbo och har sju anställda.

Flertalet kunder finns i Stockholm, Roslagen, Uppsala, Mälardalen.

Solklart säljer även en solskyddsfilm som släpper in mycket ljus, men stänger ute värme.

Företaget skyddar inte bara glas utan även väggar och golv. En annan produkt skyddar cykelramar.

Artikeln är en del av vårt tema om Ytskydd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093