23948sdkhjf

Produktivitet i fokus för skogsindustrins IT-satsningar

Produktivitet och effektivitet står i fokus 2015 när skogsindustrin ska investera i IT.

En majoritet inom skogsindustrin bedömer att IT-verksamhetens primära fokus för 2015 är produktivitet och effektivitet. Inte affärsutveckling och innovation. Det framgår av Skogsbranschens IT-barometer.



– Den kraftiga huvudfokuseringen på produktivitet och effektivitet kan hänga ihop med att skogsbranschen är en mogen bransch där man prioriterar förbättringar av befintlig verksamhet, säger Mikael Zachrisson, verksamhetskonsult på Imano som tagit fram undersökningen.



Skogsbranschens IT-barometer undersöker hur de största företagen inom svensk skogsindustri bedömer utveckling och trender inom verksamhet och IT.



På frågan i vilken omfattning samverkan sker med andra företag i branschen vid IT-utveckling svarar en övervägande majoritet ingen eller liten samverkan. Däremot önskar 7 av 10 en större grad av samverkan framöver.



Enligt Mikael Zachrisson kan det bero på att företagen befinner sig i olika utvecklings- och investeringsfaser. Det kan också knytas till att IT-systemen blir alltmer affärskritiska och svårare att öppet samverka kring.



Inom skogsbranschen är det bara en av tio som använder virtuella lösningar, som att utnyttja molnet. Bara en av fem säger att deras IT-system fungerar bra med mobila enheter. Investeringar i mobilitet är däremot på gång och användarna väntas bli fler redan nästa år.



När det gäller investeringar och resurssatsningar inom miljöcertifiering framträder en fortsatt ökande trend. 39 procent tror på ökade investeringar i miljöcertifieringsarbete under 2015. Här är det framför allt de små företagen som ligger efter. De större har kommit längre i certifieringsarbetet.



Skogsbranschens IT-barometer vänder sig till befattningshavare och resultatet baseras på svar från 135 personer som tillsammans representerar 60 företag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.284