23948sdkhjf

Innovativt verktyg för förutsägbart tågunderhåll

HealthHub är ett nytt verktyg för förutsägbart underhåll som kan övervaka tillståndet hos tåg, infrastruktur och signalsystem med hjälp av avancerad dataanalys för att förutsäga återstående livslängd.

Systemet är utvecklat av Alstom och har presenterats vid den pågående InnoTrans, världens största järnvägsmässa. Metodiken är utformad för övergången från traditionellt sträckbaserat underhåll till tillståndsbaserat, förutsägbart underhåll. På så sätt sänks operatörens livscykelkostnad.


HealthHub stöds av olika avancerade lösningar för datainsamling, exempelvis TrainScanner, en automatiserad diagnostikportal som kan mäta tillståndet för tre viktiga förbrukningsdetaljer hos ett tåg när det rör sig genom portalen: hjul, bromsbelägg och strömavtagarnas kolskenor. Det gör att det går att spara upp till 15 % av materialkostnaden genom att de byts bara när det verkligen behövs. För infrastrukturen möjliggör TrackTracer liknande övervakning av spåren och kontaktledningarna.


Alstom har redan stor erfarenhet av att använda fjärrbaserad tillståndsövervakning hos tåg för att optimera drift och underhåll, och fler än 25 tågflottor har utrustats sedan 2006. Den första verkliga tillämpningen av förutsägbart underhåll, HealthHub med TrainScanner, genomgår ett antal tester och kommer att finnas i drift i slutet av 2014. Den första versionen av HealthHub kommer att uppgraderas i en nära framtid med nya verktyg för dataanalys.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063