23948sdkhjf

Livscykelplan säkrar produktion för framtiden

Med hjälp av en livscykelplan kan ett företag bygga bort framtida säkerhetsrisker och säkerställa tillgången på reservdelar och support.

– Har man koll på sin utrustnings livscykel så kan man i god tid planera för sitt underhåll, säger Niklas Björkbacka, säljare på ABB som utvecklat en metodik för att ta fram livscykelplaner.



Vad händer om en komponent eller ett delsystem går sönder? Finns det reservdelar? Finns det support? Det är frågor som varje företag bör kunna svara på. Men i en stor komplex industrianläggning kan det vara svårt att ha en överblick på livscykelstatusen på all utrustning.


– Ofta har företagen en lista över vilka produkter de har, men inte över deras livscykel, säger Niklas Björkbacka, säljare på ABB.





Stor risk för företaget


Att snabbt få tillgång till reservdelar och support är en förutsättning för en säker drift.


– Om utrustning går sönder och det inte finns reservdelar så kan det i värsta fall leda till produktionsstopp, och det kan handla om miljontals kronor, säger Niklas Björkbacka.



ABB delar in en komponents livscykel i fyra faser. Ett ungt, nyinstallerat system har statusen Active. Classic-fasen innebär att det finns ett fortsatt brett utbud när det gäller support, service och utbildning. I Limited-fasen börjar utbudet bli mer begränsat, och i den sista Obsolete-fasen så kan inte längre tillgången på reservdelar och support garanteras. Ett företag med många komponenter i den sista fasen tar med andra ord en väldigt stor risk.



Färgkodning ger snabb överblick


Vid en livscykelanalys inventeras företagets utrustning och sedan sammanställs resultatet i ett excelark.


– Där har varje komponent eller delsystem en egen rad med runt 30 till 40 kolumner. Där står allt från placering och tekniska data av olika slag. Längst ut till höger på varje rad så har vi ett slags trafikljussystem, med olika färger för olika status i livscykeln, säger Jonas Löfgren, servicetekniker på ABB Service.



Färgsystemet bidrar till att det snabbt går att få en tydlig överblick över en anläggnings status.


– Obsolete är svart, så finns det mycket svart i diagrammet så vet man att det handlar om anläggningsdelar som till övervägande del håller på att gå ut, säger Jonas Löfgren.



Den färdiga analysen presenteras vid en muntlig genomgång med kunden.


– Vi kan självklart också vara med och ge olika förslag på lösningar. Sedan är det upp till kunden att besluta om hur man vill gå vidare, säger Niklas Björkbacka.



FAKTA - Så går det till


–En inventering av delarna i anläggningen genomförs på plats på företaget (exempelvis motorer, frekvensomriktare, brytare, styrsystemkomponenter och robotar)


–Resultatet analyseras, och redovisas sedan i en mycket lättillgänglig livscykelplan. Med hjälp av färgkodning får man en snabb överblick av i vilken fas av livscykeln som produkten befinner sig i.


–Efter livscykelanalysen har företaget full kontroll över anläggningens status och kan i fortsättningen genomföra alla uppgraderingar på ett planerat och kontrollerat sätt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064