23948sdkhjf

60 MSEK för långsiktigt sänkta UH-kostnader för av vägar och järnvägar

Trafikverket, SGI, Chalmers tekniska högskola, Kungliga tekniska högskolan och Luleå tekniska universitet satsar nu gemensamt på forskning och utveckling inom geoteknik för vägar och järnvägar i forskningsprogrammet Branschsamverkan i grunden (BIG). Målet är att långsiktigt sänka kostnader för byggande och underhåll av väg och järnvägar. BIG innebär forskning och utveckling för cirka 60 MSEK mellan 2014 och 2017.
– BIG kommer att vara positivt på flera sätt. Vi ska öka kunskapen för att möta kraven på en effektiv grundläggning. Det är tänkt att programmet ska skapa förutsättningar för vidareutveckling av en innovativ forskning och utveckling. Dessutom ökar BIG samverkan mellan akademi, institut, branschföretag och myndigheter vilket behövs för effektivisering. Dialog inom branschen är nödvändig, säger Yvonne Rogbeck från Statens Geotekniska Institut, SGI.


Dagens och framtidens utmaningar ställer krav på förnyelse och förbättring av såväl vägar som spårbunden trafik. De organisationer som ingår i projektet tar nu fram målbild, inriktning, prioriting och finansiering av forsknings- och innovationsinsatserna gemensamt. Satsningen på ett forskningsprogram för effektiv och säker grundläggning av vägar och järnvägar förutsätter en aktiv dialog med övriga aktörer i branschen.
– Det som behövs är en dialog om behoven och implementering av forskningsresultat, säger Yvonne Rogbeck.

Dialogen kommer bland annat att ske genom en workshop den 21 januari 2014 där branschen bjuds in, i samband med att BIG startar sin verksamhet i januari 2014.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.359