23948sdkhjf

Cybersäkerhetens framsteg

Amit Jain, Executive Vice President på HCLTech, tittar på hur landskapet kring cybersäkerhet har utvecklats de senaste 25 åren och riktar blicken mot framtiden.

Teknologins framsteg kan vara svår att hänga med i och att framställa rätt skydd ska också hänga med i rätt takt. Ursprungligen började det med att man behövde ett sätt att säkra datorer och nätverk.

Det som ses som ett brott idag var tidigare mer som en hobby för passionerade entusiaster att testa svagheterna i mjuk- och hårdvaran. Detta har gjort att företag har behövt arbeta aktiv för att motverka detta.

Amit Jain, Executive Vice President på HCLTech, tittar på hur landskapet kring cybersäkerhet har utvecklats de senaste 25 åren och riktar blicken mot framtiden. Och han menar på att cybersäkerheten idag knappt går att jämföra med hur den såg ut för 25–30 år sedan.

90-talet
Under 90-talet flyttade hemdatorn in i varje hem. Samtidigt blev internet med tillhörande kommunikationsplattformar som e-post och tidiga sociala medier tillgängligt för allmänheten i stort. Det var även här i samma veva som eran för skadlig kod och virus tillkom som till en början primärt skapades av uttråkade individer som gjorde det för nöjes skull eller för att få uppmärksamhet. I början handlade det framför allt om att radera filer eller göra datorn obrukbar. Försvarsteknikerna var även begränsade till värdbaserade antivirus och primitiva brandväggar.

00-talet
Situationen förändrades drastiskt på 2000-talet. Skadlig programvara och andra former av skadlig kod började användas för att störa e-handeln och stjäla inloggningsuppgifter för finansiella bedrägerier. Det var en tid av katt- och råttalek, där antivirusleverantörer ständigt uppdaterade sin mjukvara för att motverka nya virus. Organisationer började inse behovet av aktiv loggning och se korrelationer av händelser för att försvara sig mot okända hot.

2010-talet
Här blev cybersäkerhet en fråga högt upp på agendan för både regeringar och storföretag. Intrången blev alltmer komplexa och syftade till att stjäla immateriella rättigheter, data och att få åtkomst till länders kritiska infrastruktur. Sofistikerade attacker mot Target, Sony och Maersk uppmärksammades medialt, skadlig kod i likhet med NetPetya och WannaCry likaså.

Nutid
I dagens 2020-tal är cybersäkerhet en viktig del av länders militära försvarsförmåga. Det har också seglat upp som en viktig del i lagstiftning kring människors personliga integritet

Men hur ser framtiden ut?

Framtid

Det kommer fortsätta utvecklas tekniker inom cybersäkerhet. Det som är bra idag behöver nödvändigtvis inte vara bra imorgon. Fokus kommer behöva skifta till att cyber blir en integral del av framtida tekniska innovationer, till skillnad från idag där det ofta är ett valbart tillägg. NextGen-teknik som artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML), kvantdatorer, Metaverse, 5G och framtida 6G, IOT/IOTT, robotik och hybridmoln kan allvarligt undermineras av dålig cybersäkerhet.

Hotvektorer och motiv för intrång kommer fortsätta utvecklas. Redan idag kan man se ett växande intresse från nationalstater som utnyttjar teknik för att påverka demokratiska beslut. Detta både på en djup teknisk nivå och genom opinionspåverkan på sociala medier. Fokus behöver alltså inte enbart utökas för att skydda data, utan även för att skydda människors livsstil och beslutsfattande.

Branschens största utmaning när det kommer till cybersäkerhet är att finna talanger med expertis inom området. Man använder alltmer sofistikerade automatiserade lösningar för att utveckla och lansera sina attacker, behövs talanger för att möta dessa komplexa problem menar Amit Jan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095