23948sdkhjf

Ordern ska stärka det svenska elnätet

Hitachi Energy har tillsammans med företagets konsortiepartner Kanonaden levererat två statcoms till Svenska Kraftnät. Dessa ska stärka det svenska elnätet och förbättra elkvaliteten för att möjliggöra ytterligare nätkapacitet.

Hitachi Energy kommer att leverera en komplett lösning, från design och projektledning till leverans, installation och driftsättning. Tekniken ska installeras vid stamnätsstationerna i Hamra utanför Enköping och Hall utanför Södertälje. Båda anläggningar ska bidra till att upprätthålla driftsäkerheten och optimera den regionala överföringskapaciteten i stamnätet i Stockholmsområdet.

I pressmeddelandet säger Anna Svensson, chef för enheten Power Quality på Hitachi Energy,

– Vi är glada över att kunna bidra till att öka försörjningstryggheten och utöka tillgången till hållbar energi i Sverige. Dessutom är vi särskilt stolta över att leverera vår avancerade teknik och domänexpertis från vårt kompetenscentrum och tillverkningsanläggningar i Ludvika, Västerås och Landskrona.

Att installera en statcom på en eller flera lämpliga punkter i ett elnät ökar kraftöverföringskapaciteten genom att förbättra spänningsstabiliteten och bibehålla en jämn spänningsprofil under olika nätverksförhållanden. Dess förmåga att utföra aktiv filtrering förbättrar elkvaliteten.

– Elektrifiering är avgörande för att nå klimatmålen och vi är stolta över att få fortsatt förtroende från Svenska Kraftnät att leverera både teknik och kompetens som bidrar till energiomställningen och ett mer hållbart, flexibelt och säkert elsystem här i Sverige, säger Tobias Hansson, vd för Hitachi Energy i Sverige.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.119