Energieffektiviserar med hjälp av läckagesökningar
– Tryckluft är ett viktigt media som kostar väldigt mycket energi att tillverka. Det gäller att göra allting smart, både säkerhetsmässigt och energimässigt, säger Roland Olsson.
Både Roland och Tony tror stenhårt på Kaesers koncept Premium AIR, konceptet är baserat på fyra ben.
– Premium Air är en paketering av konsulttjänster, till exempel riskbedömning, rörmärkning, energioptimering och läckagesökning.
Det första benet handlar om riskbedömning där kundernas tryckluftssystem arbetas igenom systematiskt för att säkerställa att arbetsmiljöverket lagkrav i AFS 2017:3 Användning och kontroll av trycksatta anordningar.
Det andra benet är rörmärkning, där specialutbildade tekniker analyserar rörsystem och säkerställer att korrekta märkningar monteras på rätt plats för att uppfylla de nya regler som arbetsmiljöverket och Svensk Standard har tagit fram.
Med analys- och mätmetoderna ADA och KESS kan tryckluftssystemlösningar med maximal effektivitet skapas. Detta är Kaeser Kompressorers tredje ben – energioptimering.
Det fjärde och kanske mest igenkända benet är läckagesökning. Tekniker utför analys och reparationer av luftläckor i tryckluftssystemet för att förbättra kundernas energiförbrukning, driftsäkerhet och arbetsmiljö.
Men hur går det egentligen till när man gör en läckagesökning?
– Jo, då kommer man till kunden och har med sig ett speciellt instrument. Man fångar upp frekvenser med ett ultraljud, säger Tony Svensson.
Han fortsätter:
– Man går runt med hörlurar, en handenhet och parabol och söker av systemet. Kommer vi in i ett rum och det finns en luftläcka så hör vi det i hörlurarna och ser värdet i handenheten. På så sätt kan vi hitta exakt var läckan är.
Därefter lagras all data i en app och besparingspotentialen kalkyleras för att sedan presenteras för kunden i en rapport. Utifrån kundens förutsättningar till exempelvis drifttimmar går det att beräkna kostnadseffektiviteten och besparingspotentialen.
En anläggning kan ha väldigt många läckor vilket medför ökad tryckluftsförbrukning och därmed höga kostnader.
– Läckorna är felaktigheter som inte ska finnas i anläggningen, säger Tony Svensson.
Det kommer alltid finnas luftläckage i anläggningar. Läckagenivån kan ligga på 15 - 30 procent. Genom att arbeta med läcksökningar kan man komma ner till en nivå om cirka 5 procent. Han förklarar att det är många som inte bryr sig om att det läcker luft, just av den anledningen att det inte syns och hörs.
– Det är där vi kommer in som en komplett partner. Genom en läcksökning kan vi fånga upp felen, säger Tony Svensson.
Roland Olsson. Foto: Kaeser Kompressorer
Roland Olsson tillägger:
– De flesta är medvetna om att de har ett läckage men de har inte förståelse för vilka kostnader som det orsakar. Vi omvandlar läckaget till kilowattimmar och kronor. Vi presenterar vad det kostar i slutändan.
Den främsta anledningen till luftläckage är sliten utrustning. Ett exempel är slangar som används och då blir det skadade och slitna.
– Det handlar inte om att kunderna väljer dålig utrustning i sig, utan att det blir slitet med åldern. Tiden tar ut sin rätt på slangar, kopplingar och tätningar, säger Tony Svensson.
Utrustningen hade kunnat bli bättre underhållen, men ofta har en underhållsavdelning mycket annat att arbeta med.
– Om en maskin stannar och det är en direkt produktionsstörning så måste arbetet läggas där, förklarar Tony Svensson.
Luftläckor är helt enkelt inte prioriterat, trots att det sparar både pengar och miljö.
Ett företag som har anlitat Kaeser Kompressorer är Special-Plast AB i Vallentuna. Med hjälp av Premium AIR har de optimerat sin anläggning ökat driftsäkerheten och förbättrat arbetsmiljön.
– Vi har kunnat fokusera på det vi är bra på medan Kaeser har kommit med förslag och rutiner för att få vår tryckluft att fungera på ett optimalt sätt, vilket för oss är helt nödvändigt för vår produktion. Kontakten med Kaeser har alltid varit effektiv, och vi upplever att vi enkelt har kunnat ta upplysta beslut och införa enkla och tydliga rutiner, säger David Runefelt på Special-Plast AB.
David Runefelt på Special-Plast. Foto: Kaeser Kompressorer