23948sdkhjf

Insiderhot ökar vid hybrid arbetsmiljö

I en ny rapport från cybersäkerhetföretaget Proofpoint framkommer det att över 40 procent som lämnar sin anställning i Sverige tar med sig känslig information till sitt nya jobb.

Proofpoint och CxO Priorities har tagit fram en rapport där företagsledare i Sverige tillfrågats om hur säkerhetsrutinerna ser ut på deras arbetsplats. Närmare hälften av respondenterna uppger att man drabbats av dataintrång under det senaste året.

– Insiderhot ökar till följd av en hybrid arbetsmiljö, där anställda har svårt att hålla samma säkerhetsrutiner hemma som de har på kontoret. Med en sådan stor andel som uppger att de drabbats av dataintrång bör företag bli bättre på att kontinuerligt utbilda sina anställda i cybersäkerhet och bygga en robust och långsiktig säkerhetskultur. Det här är inte minst viktigt i en tid då många säger upp sig för att byta arbete, säger Annika Westlund, Nordenchef på Proofpoint.

Cirka 40 procent uppger att anställda som har slutat på företag har tagit med sig känslig data. 25 procent uppger dessutom att de inte vet om anställda tagit med sig data eller ej.

Med det i åtanke, framkommer det att 56 procent av deltagarna uppger att insiderhot är prioriterat kommande år.

– Det här är allvarliga siffror som sätter fingret på många av de utmaningar som säkerhetschefer brottas med i dag. Samtidigt är det en utmanande tid vi lever i, med osäkerhet i omvärlden och förändrade arbetsrutiner. Det skapar nya typer av hot i stort sett varje dag. Det är därför kritiskt att företag har goda rutiner på plats, exempelvis för när anställda slutar, och givetvis också en plan på vad som ska göras om något allvarligt inträffar, säger Annika Westlund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109