23948sdkhjf

Små reaktorer i serieproduktion om tio år i Sverige – forskare prisas

När professor Janne Wallenius började utveckla tekniken till små blykylda kärnreaktorer var kärnkraftsmotståndet starkt. Ett decennium senare har tiderna förändrats och nu ökar stödet för projektet. Målet är nu en fabrik i Sverige som ska leverera serieproducerade reaktorer till marknaden redan om tio år

För andra gången delas nu KTH Innovation Award ut och mottagaren av priset heter Janne Wallenius. Han är KTH-forskare och entreprenör i bolaget Blykalla/Leadcold och har drivit utvecklingen av små blykylda kärnreaktorer, SMR (Small Modular Reactor) sedan 2013.

– Äntligen uppmärksammas värdet i den nya generationens kärnkraft. Nu när vi har en europeisk naturgaskris har behovet blivit ännu tydligare, och vår teknik har potential att säkra upp det svenska elbehovet på ett tryggt, säkert och hållbart sätt, säger han i en kommentar genom KTH.

Efter att ha undersökt marknaden för små blykylda reaktorer i norra Kanada kom han tillbaka till Sverige, där kärnkraftsindustrin pressades av de låga priserna på den nordiska elmarknaden. Fyra reaktorer i Oskarshamn och Ringhals stängdes.

– En planerad storinvestering i SMR från Dubai blev inte av, och det hela kändes hopplöst. Men jag gav inte upp mina långsiktiga planer, och plötsligt en dag uppstod möjligheten att söka pengar till etablering på den brittiska marknaden, berättar han och tillägger att tålamod är en bra egenskap att ha. Om din idé är rätt och det finns en verklig efterfrågan kommer rätt tid.

Janne Wallenius konstaterar att kärnkraft hamnade i en helt annan dager när svensk stålindustri började ställas om till att bli fossilfri.

– De svenska behoven av hållbar energi är enorma, och vi har inte mer vattenkraft att bygga ut. Den nya generationens kärnkraft och SMR behövs för att balansera den varierande energiproduktionen från utbyggd vindkraft.

Hur ser han då på det akuta elbehovet och om inte samhället i första hand borde satsa på energialternativ som går snabbare att producera?

– Tanken att exempelvis vindkraft skulle vara så mycket snabbare att bygga ut är inte riktigt sann, eftersom det tar minst tio år att bygga ledningar för att nå kunder i alla delar av landet. Så sett tar det inte alls längre tid att införa elproducerande SMR. Vi kommer inte att vara på banan nästa år, men ny svensk kärnkraft kan bidra till hållbar energiproduktion långt före år 2050, då EU ska bli klimatneutralt. Vi räknar med att ha industrialiserat SMR under den första halvan av 2030-talet, menar Janne Wallenius.

Har du förståelse för att många ställer sig kritiska till kärnkraft med tanke på riskerna med radioaktivt avfall?

– Jag kan förstå att tidsperspektivet när det gäller avfallsfrågan är överväldigande, det handlar ju om material som är farligt under en väldigt lång tid. Men nu kan vi på god grund säga att vi har alla förutsättningar för en säker slutförvaring i kopparrör i berget och blykylda SMR med återvinning av använt bränsle producerar betydligt mindre mängd avfall.

Och när det gäller kostanden för el genom SMR ser han att den kommer att bli rimlig.

– Serieproduktion får ner kostnaderna, och el från SMR blir ungefär lika dyr som den från de stora verken. I exempelvis Korea kostar elen från nya stora kärnkraftverk cirka 60 öre kilowattimmen, och där ligger det beräknade snittpriset för el från de små reaktorerna.

En färdig SMR-enhet kostar 2 miljarder kronor, medan de stora kärnkraftverken i England och Finland enligt Janne Wallenius kostar cirka 100 miljarder styck.

Fakta:
*SMR står för ”Small Modular Reactor”.
*En färdigbyggd reaktor är 5 x 5 meter stor, och installeras i ett bergrum 15 meter under jord.
*En SMR producerar mellan 50 och 300 MW elektricitet med hög tillgänglighet. Det kan jämföras med dagens kärnkraftsreaktorer som ligger runt 1 000 MW, och de senaste stora som producerar 1600 MW.
*Bolaget Blykalla, grundat av KTH-professor Janne Wallenius, samarbetar med KTH, SMR AB och det internationella energibolaget Uniper i satsningen på ett pilotprojekt i Oskarshamn.

Läs mer om framtidens Kärnkraft, klicka här:
Del 1
Del 2

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14