23948sdkhjf

Kostnaden för ransomware är högre än lösensumma

IT-säkerhetsföretaget Check Point Software Technologies presenterar ny information om kostnaderna relaterat till ransomware. En kostnad som visar sig vara i snitt sju gånger högre än lösensumman.

Bland företagets information framkommer det att ransomware-attackerna har ökat med 108 procent i Sverige under första kvartalet 2022, jämfört med samma kvartal 2021. 
För verksamheten som är drabbad av ransomare är kostnaden uppskattningsvis sju gånger högre än själva lösensumman. Vanligtvis brukar lösensummor som verksamheter krävs på ligga mellan 0,5 och 5 procent av omsättningen.

– I vår forskning har vi gått på djupet med både offren och de cyberkriminellas perspektiv vid en ransomware-attack, säger Sergey Shykevich, Threat Intelligence Group Manager på Check Point Software. 

Han fortsätter: 

– En av de viktigaste insikterna vi har fått är att lösensumman, som tidigare undersökningar brukar fokusera på, inte är den viktigaste ekonomiska aspekten i ransomware-ekosystemet. Både cyberkriminella och de drabbade har många andra ekonomiska aspekter och överväganden att ta hänsyn till. Det är anmärkningsvärt hur systematiska dessa cyberkriminella grupper är när de sätter lösensumman och hur de förhandlar. Allt är väldigt tydligt definierat och planerat enligt de faktorer vi angivit. Det är också anmärkningsvärt att säkerhetskostnaderna ofta är så höga som sju gånger lösensumman. Vi uppmanar verksamheter att ha ett verkningsfullt cyberförsvar samt att ha en väl definierad plan för hur man hanterar en attack. Det kan spara mycket pengar för verksamheter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.141