23948sdkhjf

Svenska företag ger otillräcklig utbildning i cybersäkerhet

Användning av digitala samarbetsverktyg accelererar snabbt på många arbetsplatser. Dock så äventyras cybersäkerheten då många företag saknar policys och anställda inte utbildas inom området.

Trend Micro presenterar resultatet av en undersökning av svenska företags användande av samarbetsverktyg. Samarbetsverktyg kan vara Microsoft Teams, Sharepoint och Zoom. 
Undersökningen visar att vartannat, cirka 49 procent, av de svenska företagen övergick till samarbetsverktyg under 2020. 

Trots den abrupta övergången till distansarbete och den närmast explosionsartade snabba ökningen av samarbetsverktyg är det få företag som implementerat användarrestriktioner eller säkerhetspolicys kring hur information ska hanteras på distans.

Det är enbart en femtedel av respondenterna som uppger att IT-avdelningen har satt upp begränsningar för åtkomst till verksamhetskritisk information i samband med distansarbete. Hela 40 procent av respondenterna uppger att de inte har några begränsningar alls för hur de använder samarbetsverktyg på distans.

Svenska företag ligger efter när det gäller att säkerhetsutbild personalen. 48 procent av respondenterna uppger att de har otillräcklig utbildning kring cybersäkerhet och 37 procent uppger att de inte fått något utbildning alls.

– Fördelen med att vi i Sverige ligger långt fram i digitaliseringen är att vi vid pandemins utbrott kunde ställa om till hemarbete relativt smidigt, säger Jean Diarbakerli, säkerhetsrådgivare på Trend Micro Sverige i en kommentar.

Han förklarar: 

- Problemet är dock att säkerheten ofta förbisetts i ivern att gå över till digitala samarbetsverktyg och många företag har brustit i att ge anställda den utbildning och de begränsningar som är väldigt viktiga för att bibehålla god cyberhygien.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.113