23948sdkhjf

Företag kompromissar med säkerheten

97 procent av svenska IT-beslutsfattare anser att företaget kompromissar med säkerheten för att uppnå andra organisatoriska mål. Det visar Trend Micros senaste undersökning.

Trend Micro presenterar en undersökning som visar att 97 procent av de svenska IT-beslutsfattare uppger att deras företag vara villigt att kompromissa med säkerheten. Detta görs i strävan för att uppnå andra mål.

– IT-chefer censurerar sig själva inför sina styrelser av rädsla för att framstå som tjatiga eller för negativa och över en tredjedel känner en konstant press att göra det. Detta kommer dock bara resultera i en ond cirkel där resten av cheferna i organisationen förblir ovetande om sin verkliga riskexponering, säger Jean Diarbakerli, säkerhetsexpert på Trend Micro, i en kommentar.

Rapporten visar också på att det råder oenighet mellan IT-chefer och företagsledare om vem som är ytterst ansvarig att hantera cybersäkerhetsrisker. Bland de svenska respondenterna uppger 54 procent at cyberhot fortfarande ses som IT-problem snarare än en affärsrisk.

– Vi måste prata om riskhantering och cybersäkerhet som en grundläggande drivkraft för tillväxt och hjälpa till att sammanföra IT-beslutsfattare med övriga chefer på företaget som ju i realiteten alla kämpar för samma sak, förklarar Jean i en kommentar.

Enligt respondenterna är det tre huvudsakliga händelser som skulle få företagets chef att vakna upp. 

  • 68 procent tror det behövs att företaget råkar ut för en cyberattack.
  • 63 procent säger att det skulle påverka om en konkurrent attackerades.
  • 70 procent att det skulle hjälpa om det var lättare att rapportera och bättre kunna förklara riskerna med cyberhot.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093