23948sdkhjf

Gemensam satsning för att fylla industrins kompetensbrist

Tidigare i år gjordes en undersökning hos de tolv stora industriföretagen i Blekinge. Undersökningen visade att nästan 1000 arbeten, allt från operatörer till ingenjörer, behöver tillsättas de närmsta fem åren. För att motverka kompetensbristen görs en gemensam satsning - Techtank.

 – NKT är i en expansiv fas som innebär utökning av antalet anställda och vi behöver göra insatser på bred front för att attrahera kompetent personal, därför är samarbetet med övriga företag i regionen genom Techtank viktigt för oss. Tillsammans kan vi göra Blekinge ännu mer attraktivt, säger Claes Westerlind, platschef för NKT i Karlskrona, som är ett av de stora företagen i regionen.

Ingela Håkansson, vd och klusterledare på Techtank, driver utvecklingsfrågor för industrin i Blekinge. Hon bekräftar vikten av att attrahera kompetens till länet.

– Kompetensförsörjning är en stor utmaning för många företag idag, inte minst inom industrin, vilket vår undersökning också visar. Det finns ett stort gap mellan antalet som utbildar sig för jobb inom industrin i Blekinge till det faktiska antal som behövs. Vi behöver attrahera kompetens utifrån till vår region, och här ser vi många vinster med att göra gemensam sak.

Nätverket kallas Techtank Top 12 och de tolv stora företagen i Blekinge samlas för att gemensamt motverka kompetensbristen. Ett av företagen som också är iniativtagare till nätverket är Volvo Cars i Olofström.

– Bilindustrin och Volvo Cars genomgår en omfattande transformation. Den drivs främst av kundernas framtida behov, hållbarhet, digitalisering och närmast elektrifiering. För att bibehålla och utveckla vår konkurrenskraft i regionen, måste vi samarbeta för att stärka områden som är nödvändiga för industrin. Exempel på detta är kompetensförsörjning, infrastruktur och hållbara logistikflöden. Som en liten region måste vi industriföretag gå samman för att utveckla ett biosystem där vi skapar handlingskraftiga innovationsmiljöer som säkrar och stärker vår industriella framtid, säger Mikael Vessin, som är platschef Volvo Cars Olofström.

Hälften av den kompetens som kommer att behövas är yrkeskategorier som operatörer, montörer och processtekniker. Det kommer även att behövas hundratalet mekaniker, svetsare och underhållspersonal.

Andra yrkesgrupper som efterfrågas: 
Industrielektriker
Lager- och truckpersonal
Produktionstekniker
Verktygstekniker 
Analytiska kemister 
Tjänstemän inom HR, IT, ekonomi, sälj, inköp med mera 

– Vi ser även ett stort behov av olika typer av ingenjörer, mer än 100 jobb där. Även behovet av olika typer av ledare är relativt stort med ett 70-tal jobb, berättar Ingela. 

Fakta Techtank Top 12

  • Nätverk som drivs av den regionala utvecklingsaktören Techtank i Blekinge, som har i uppdrag att stärka industrins konkurrenskraft inkluderar de tolv stora industriföretagen i Blekinge (fler än 250 anställda):AAK, Alfa Laval, Dynapac, NKT, Orbit One, Roxtec, Saab  Kockums, Shiloh, Södra, Tarkett, TitanX, Volvo Cars.
  • Fokus för nätverket är gemensamma utmaningar & möjligheter, exempelvis kompetensförsörjning, infrastruktur/logistik och hållbarhet.
     
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.111