23948sdkhjf

Skanska spränger berg och bygger tunnlar i Norge

Projektutvecklings- och byggföretaget Skanska har tecknat avtal med Vann og avløpsetaten i Oslo, Norge om förberedande arbeten i projektet Ny vattenförsörjning Oslo. 

Avtalet utgör det första delkontraktet i ett stort utvecklingsprojekt vars huvudmål är att säkerställa att Oslos vattenförsörjning kan tillhandahålla tillräckliga mängder dricksvatten, även i händelse av fel i vitala delar av vattenförsörjningssystemet.

Projektet består främst av sprängning av bergrum och tre stora tunnlar med en total längd på fem kilometer. Totalt kommer 1,2 miljoner kubikmeter massivt berg att tas ut och när produktionen når sin topp kommer Skanska att ha sju tunnelriggar aktiva.

Projektet är beläget i ett område i centrala Oslo som har en geologi som kräver speciella förberedelser, bland annat systematiska förinjektioner i berget.

Byggnationen påbörjas i september 2020 och ska vara slutförd i maj 2024.

Kontraktet är värt cirka 2,88 miljarder norska kronor - ungefär 2,8 miljarder svenska kronor vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden för det tredje kvartalet 2020. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125