23948sdkhjf

Hackare utnyttjar coronaviruset för att sprida skadlig kod

Det går till så att cyberkriminella skickar ut e-post som ser ut att innehålla information om coronaviruset eller information om dess spridning. Mottagarna uppmuntras att öppna bifogade filer eller klicka på länkar. Om de öppnas försöker de installera Emotet på datorn.

IT-säkerhetsföretaget Check Point har precis släppt sin senaste rapport över utvecklingen av skadlig kod under januari. Rapporten visar att coronavirusets spridning har utnyttjats av hackare för att sprida den skadliga koden Emotet.

Läs också: Från Clas Ohlson till cyberrymden

Emotet används främst för att sprida ransomware eller andra skadliga kampanjer. För fjärde månaden i rad toppar Emotet listan över de mest utbredda hoten i världen. I Sverige hamnar Emotet på en tredje plats över de mest utbredda skadliga koderna under januari.

- Vi ser att cyberkriminella fortsätter att utnyttja flexibel och mångsidig skadlig kod, som Emotet, XMRig och Trickbot, som tillsammans drabbat över 30 procent av världens verksamheter. Det är viktigt för alla typer av verksamheter att utbilda de anställda i hur de känner igen e-postmeddelanden som används för att sprida skadlig kod, så att de kan förhindra spridningen av skadlig kod, vilket kan leda till ransomware-attacker eller dataintrång, säger Fredrik Johansson, säkerhetsexpert på Check Point Sverige.

Topplistan baseras på ThreatCloud World Cyber Threat Map, som drivs av Check Point, och som är världens största samarbetsnätverk för att bekämpa it-brottslighet. Databasen innehåller över 250 miljoner adresser och spårar i realtid var och hur cyberattacker sker världen över.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.172