23948sdkhjf

Elnätskapacitet som säljs från en dag till en annan

Just nu växer efterfrågan på el i snabbare takt än vad elnätskapaciteten i stamnätet hinner byggas ut. En stor del av orsaken är ny typ av industri som kräver mycket el för att fungera, till exempel datahallar. Därmed behöver elnäten byggas ut för att kunna överföra mer el.

Redan i dag finns städer som passerat gränsen för att kunna ansluta nya industrier eller bostadsområden. Men att öka elnätets kapacitet tar tid - en ny kraftledning kan exempelvis ta tio år eller mer att få tillstånd för att bygga.

Nu presenteras och driftsätts en ny marknadsplats för effektflexibilitet inom ramen för EU-projektet CoordiNet. Uppsala är ett av fyra demonstrationsområden där projektet genomförs i Sverige.

Syftet med CoordiNet är att använda dagens elnät smartare och på så sätt minska risken för att kapacitetsbrist uppstår. Totalt omfattas tre länder och 23 aktörer, med en budget på totalt 150 miljoner kronor.

- För att möta de timmar och dagar då belastningen på elnätet är stor har Vattenfall Eldistribution, Uppsala kommun och en rad olika samarbetspartners skapat en digital marknadsplats för effektflexibilitet, säger Yvonne Ruwaida, kraftsystemingenjör på Vattenfall Eldistribution.

CoordiNet syftar till att göra en flexibilitet möjlig utan att kompromissa med kundens komfort eller elnätskostnad. Projektet ger insikter i en rad tekniska och affärsmässiga frågeställningar kring att vara flexibel i användningen av effekt. Syftet är att på längre sikt använda elnätet mer effektivt genom koordinering och flexibilitet.

I Uppsala finns ett stort intresse och engagemang. Deltagande flexibilitetsleverantörer är Vasakronan, Uppsala Hem, GE Healthcare, Upplands Energi samt Vattenfall Värme.

De som är anslutna till marknadsplatsen kan köpa och sälja elnätskapacitet med en dags förvarning, så kallad ”day ahead-handel”. Flexibilitetsaktörerna talar om hur mycket kapacitet de kan avstå och får ersättning när elnätskapaciteten används av elnätsbolagen.

- CoordiNet är ett spännande projekt där alla inblandade jobbar på ett nytt och smart sätt för att öka effektflexibiliteten i elnätet. Jag är säker på att vi kommer få många nya och bra insikter kring framtidens energisamhälle, säger Yvonne Ruwaida.

Inom ramen för CoordiNet demonstreras också marknadsplatser i Skåne, där projektet kallas Switch, samt på Gotland. Inför vintrarna 2020/21 och 2021/22 kan fler flexibilitetsleverantörer delta på marknadsplatsen. Mer information kommer under våren 2020. Under 2022 ska projektet utvärderas och kan då komma att förlängas för framtida vintrar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094