23948sdkhjf

Googles datacenter skapar arbetstillfällen

Under veckan har flera medier berättat om att Google nu ansökt om miljötillstånd för uppförande av ett datacenter i Horndal med upp till fem serverhallar. Det skulle i så fall skapa ett stort antal arbetstillfällen. Både på byggsidan och på drift- och underhållssidan.

Dalarnas tidningar var en av dem som skrev att av de ansökningshandlingar som det Googlekontrollerade företaget DSC International AB lämnat till mark- och miljödomstolen i Nacka framgår att datacentret som mest kan komma att bestå av fem serverhallar med tillhörande kontorsområden samt generatorer, transformatorer och kylvattensystem.

Nu har tidningen fått till en intervju med Googles kommunikationschef för Finland och Sverige, Joakim Larsson.

- Vi har ännu inte fattat något affärsbeslut om vi ska bygga datacenter på den mark som vi har i Horndal. När det gäller inlämningen av ansökan om miljötillstånd är detta är ett normalt affärsförfarande för att se till att vi har de tillstånd som krävs om vi skulle besluta att bygga på marken, säger Joakim Larsson och fortsätter:

- Vi har köpt land på flera andra platser i Europa, till exempel Norge och Luxemburg. Processerna för hur man får tillstånd för byggande skiljer sig mycket åt mellan olika länder. När vi anskaffar mark bygger beslutet från början om själva tillgången till mark, samt på energitillförsel och duktig arbetskraft. Därefter så tas beslut om att bygga på marken beroende på hur våra affärsbehov ser ut. Vi har ännu inte fattat något sådant affärsbeslut när det gäller Horndal. Det lär inte komma något etableringsbeslut inom en nära framtid. När det gäller ansökan till mark- och miljödomstolen så kan, såvitt jag förstår, ett beslut komma under året.

Går det att säga något om kostnaden för uppförandet av ett datacenter?

- Vanligtvis investerar vi ungefär 600 miljoner euro, 6,3 miljarder kronor per datacenterbyggnad men det kan variera. Allt som allt har vi investerat 4 miljarder euro i datacenterbyggande i Europa sedan 2007.

På frågan om vilken typ av arbetstillfällen och hur många som skulle behöva anställas säger Joakim Larsson till Dalarnas tidningar:

- Under själva byggandet av ett datacenter sysselsätter Google upp till 1 200 personer på plats varje dag. När ett datacenter sedan är i drift sysselsätter vi mellan 150 och 350 personer på plats. Både byggnationen och verksamheten i färdiga datacenter stöder sedan i sin tur ett antal andra olika jobb runtom i ekonomin – alltifrån säkerhetsarbete, underhåll, byggnation, elektriskt arbete, vatten och avlopp.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125