23948sdkhjf

Felmärkt kabel bakom explosionen

Underhållsarbetet i ställverket på Nyköpings lasarett i augusti gick inte som planerat. Nu berättar Region Sörmland om vad som egentligen hände.

De två drifttekniker som var på plats i ställverket när det plötsligt exploderade klarade sig utan skador. Men explosionen ledde till förödande konsekvenser. Skyddssystemet gjorde att sjukhuset blev strömlöst – även reservkraften slogs ut. Det elektroniska journalsystemet, eldrivna hissar, kodlåsta skåp och dörrar, larmsystem och viss medicinteknisk apparatur slutade att fungera.

Akutmottagningen fick tillfälligt flyttas till vårdcentralen Åsidan och ambulanser fick dirigeras till andra sjukhus. Först på kvällen var strömmen tillbaka och dagen därpå var samtliga verksamheter igång igen.

Explosionen berodde på att vissa kablar i ställverket klippts av och när underhållsarbetet skulle slutföras blev en av de avklippta kablarna spänningssatt. Kulverten som ställverket låg i rökfylldes och en kraftig ljusbåge slog upp.

Att fel kabel spänningssattes berodde på att den var felmärkt.

- Den kan ha varit mellan 20 och 30 år gammal. Eftersom liknande arbeten inte har genomförts tidigare har kablarna heller inte kontrollerats förut, säger Marie Bennermo, verksamhetschef för patientsäkerhetsenheten till Södermanlands nyheter.

Av den händelseanalys som Region Sörmland gjort framgår det att det saknats kunskap om batteridrift hos utrustning och om uttag med batteridriven el. I den handlingsplan som tagits fram finns rutiner för planering av fastighetsarbeten och reservrutiner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094