23948sdkhjf

Så ska det bli enklare att starta företag

I Riksrevisionens rapport Enklare att starta företag – statliga insatser för en digital process, får regeringens insatser både beröm och kritik.

Rapporten kommer fram till att Bolagsverkets, Skatteverkets och Tillväxtverkets åtgärder för att förenkla för företagare med hjälp av digitala tjänster har inneburit att det har blivit enklare att starta företag. Samtidigt visar det sig att de digitala tjänsterna har brister som medför att de inte i önskad utsträckning underlättar för företagare att starta företag.

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att fortsätta vidta åtgärder för att underlätta digital samverkan mellan myndigheterna.

Regeringen instämmer i Riksrevisionens iakttagelser och meddelar att ett antal åtgärder vidtagits för förvaltningsgemensam digital utveckling.

Ett exempel är det uppdrag som gått till den nyligen inrättade Myndigheten för digital förvaltning att tillsammans med Bolagsverket, Domstolsverket, Ehälsomyndigheten, Försäkringskassan, Lantmäteriet och Skatteverket ta fram förslag om ökad säkerhet och effektivitet i samband med elektroniska informationsutbyten med och inom offentlig sektor.

Regeringen har dessutom gett en särskild utredare i uppdrag att bland annat kartlägga och analysera modeller för samordnad IT-drift, som kan ge bättre förutsättningar för samverkan mellan myndigheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.145