23948sdkhjf

Digitalisering bidrar till ökade risker i energisektorn 

De svenska energiaktörerna måste samarbeta mer, om man ska ha en chans att stå emot nätattacker och bristande cybersäkerhet. Det visar en ny studie. 

Genom djupintervjuer med representanter från tio svenska energibolag har teknikkonsultbolaget Combitech och elmätartillverkaren Kamstrup undersökt hur stor hotbild bristande cybersäkerhet anses vara. 

– Studien visar tydligt att man inte har kommit så långt som man borde, att de flesta har en bit kvar i arbetet med att skydda sig från nätattacker. Varje komponent i försörjningskedjan är viktig och glappet inom de flesta verksamheter skulle kunna minska, säger Pernilla Rönn som är divisionschef för cybersäkerhet på Combitech.   

En slutsats som Combitech drar från undersökning är att den ökade digitaliseringen, genom till exempel smarta elmätare, även skapar nya risker, hot och utmaningar. 

– Vi bedömer att ingen enskild aktör kan hantera dessa utmaningar på egen hand och att vi måste arbeta tillsammans för att skapa insikt, öka medvetenheten och för att reducera komplexiteten på området, säger Pernilla Rönn. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094