23948sdkhjf

50-års fest med fokus på framtiden

Svenskt Underhåll har precis firat 50 år med två fullmatade konferensdagar. Vi var på plats och lät oss inspireras.  

Organisationen Svenskt Underhåll fyller 50 år och bjöd i slutet av förra veckan in till en tvådagar konferens med rad olika föredrag. Vi var på plats och lyssnade på föredrag om allt från underhållets ledarskap till hur revisionsstopp ska genomföras på säkert sätt utan personskador trots en rad inblandade entreprenörer. Här kommer bara några korta glimtar från konferensen. 

 

Flera talare fokuserade på hur AI, artificiell intelligens, kan påverka framtidens underhåll och framförallt möjligheten att genom dataanalys kunna förutse när det är dags att genomföra underhållet.  

Jerry Johansson från Astra Zeneca berättade bland annat hur de testat AI i sin produktionsanläggning i Södertälje. De började med att analysera två års insamlade historiska data för tre utrustningar. De kunde i efterhand se att det hade varit möjligt att förutse ett pumphaveri som hade inträffat. När modellen nu är intrimmad ska de börja använda metodiken med data i realtid.   

— Jag var tveksam till det först och trodde att vi bara skulle se kvalitetsavvikelser men jag hade fel. Det fungerade bra och det är häftigt att se vad vi kunde göra med en relativt liten insats.  

Många menar att AI kommer förändra allt underhållsarbete och att det är lösningen på många problem. Men det är inte så lätt att komma igång och få ut bra resultat något Jenny Rosendahl från Sandvik vittnade om. De har gjort ett par pilottest med maskininlärning. De la ned mycket tid på dessa försök men fick inga bra resultat och till slut fick de lägga det på is för att personalen skulle hinna med allt som behöver göras. De kommer nu se över vad som behöver göras innan nästa test.  

— Det låter ofta som det går att göra mirakel men det är mycket jobb. Fördelen är att vi nu istället blivit bättre på att hantera cybersäkerhet, vi vet hur vi kan ta in extern personal i våra datasystem utan risk.   

 

Utbildning var ett annat viktigt tema på konferensen. Philip Tretten från Luleå Tekniska Universitet föreläste om hur de arbetar för att utbilda framtidens underhållsingenjörer för de utmaningar de kommer att möta. Han berättade också att de har svårt att fylla platserna på utbildningen, de har 30 platser men nu till hösten bara 13 elever. Det ledde till en diskussion hos åhörarna kring hur ungdomar ska lockas välja yrken inom industri och underhåll. Personer från Smurfit Kappa berättade hur de bjuder in elever i 9:an till fabriken och andra menade att det var bra men måste börja ännu tidigare. Andra tyckte att det var viktigt att försöka locka elever som från början gått andra program. Tekniskt basår lyftes här som ett bra alternativ för de som inte har behörighet för tekniska utbildningar. Ett problem med denna utbildning är att högskolorna inte får lika mycket betalt för denna kurs som andra högskolekurser. Flera tyckte att det var viktigt att även de med ekonomiutbildning arbetar med underhållsfrågor.  

Ekonomi och underhåll lyfte även Charlotta Backman som är underhållschef hos ståltillverkaren Ovako.  

— Vad kostar ett oplanerat underhållstopp. Det kan kosta enorma summor som du inte ser, allt från teknisk otillgänglighet och försenade leveranser till det värsta som kan hända med olyckor.  

Ovako har inte löst problemet med att redovisa alla kostnader från oplanerade underhållstopp men har ändå skaffat ett speciellt konto där de försöker bokföra kostnader för haverier. De använder även en FMEA (feleffektsanalys) speciellt inriktad på underhåll. Genom detta verktyg kan de prioritera underhållet och även få en bild av vad underhållet kostar.  

— Vi sitter i budgetförhandlingar just nu om nästa års underhållsbudget och då är FMEA ett bra sätt att lättare få till dialog med ledningen.  

Metoden kräver dock en del arbete för att motivera de som jobbar med det praktiska underhållet att delta då det kräver att alla samlas för att gemensamt gå igenom dokument med mycket frågor och tabeller som ska fyllas i.  

  

Konferensen innehöll förutom många föredrag också en minimässa med flera utställande företag och naturligtvis en uppskattad 50 års fest på kvällen.  

Martin Wänerholm  

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078