23948sdkhjf

Globalt samarbete om mikronät

ABB och Rolls-Royce inleder ett globalt samarbete om mikronätsteknik och avancerad automatisering.

Ett mikronät är ett småskaligt elnät som kombinerar ström från kraftvärmeverk, diesel- och gasdrivna generatorer och förnybara källor med batterier. Mikronätet ger övergripande kontroll för koordinering av dessa resurser. Mikronät kan antingen vara anslutna till stamnätet eller fungera fristående. Möjligheten för mikronäten att smidigt kunna koppla ifrån sig från stamnätet vid större strömavbrott eller nödsituationer är en allt viktigare funktion.  

Mikronätslösningar gynnar energibolag, industrier och kommersiella anläggningar som är ute efter tillförlitlig strömförsörjning liksom minskade kostnader och koldioxidutsläpp. Mikronät möjliggör leveranssäker strömförsörjning också med en hög penetrering av intermittenta förnybara energikällor som vind och solkraft. Digital automatisering och styrsystem koordinerar på ett intelligent sätt distribuerade energiresurser och laster för att mikronätet ska fungera effektivt.  

Rolls-Royce erbjuder kraftsystemslösningar under varumärket MTU Onsite Energy: från verksamhetskritisk kraft, reservkraft och kontinuerlig kraft till kombinerad generering av värme och el samt mikronät.

- Genom att kombinera vår integrerade teknik för diesel- och bensingeneratorsystem från MTU och våra styrlösningar med ABB:s modulära mikronätslösningar, reglerkapacitet och fjärrtjänster erbjuder vi kunderna den samlade styrkan från de båda världsledarna inom teknik, säger Andreas Schell, vd på Rolls-Royce Power Systems. 

ABB Ability e-mesh ger kraftanläggningsägare en vertikalt integrerad, samlad vy över de distribuerade energiresurserna och förnybar energigenerering som snabbt kan driftsättas och som minskar driftkostnaderna. Molndrift, optimering av anläggning och flotta, väder och lastprognoser samt maskininlärningsalgoritmer erbjuder insikter så att man kan veta exempelvis var man ska öka investeringarna i underhåll.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094