23948sdkhjf

Utvecklar 5G-förberedd demo för smarta fabriker

AI-utvecklaren Unibap bygger en 5G-förberedd demoanläggning som ska hjälpa smarta fabriker att utvecklas vidare.

Teknikens värld skriver att Unibap AB, Intel Corporation och GE Digital tillsammans ska bygga en 5G-förberedd demonstrationsanläggning, där teknologier för framtidens smarta fabriker ska visas.

Demoanläggningen ska stå färdig innan sommaren och premiärvisas vid Intels 5G & IOT innovation center i Stockholm. Efter det ska demoanläggningen turnera till olika internationella mässor och utställningar, berättar Unibaps vd och grundare Fredrik Bruhn för tidningen.

Demon använder Unibaps maskinseendesystem Intelligent Vision System, IVS-70, och en industrirobot från Universal Robots. Demon har en 5G-förberedd anslutning till ett stort beräkningskluster med Unibaps gränssnitt för programmeringsfri intelligent robotstyrning, skriver Ny Teknik.

– Och vi använder licenser för GE Digitals industriella IoT-plattform Predix, för att visa hur man kan trycka in data i ramverket och förädla den, säger Fredrik Bruhn i artikeln.

IVS-70 är ett nyutvecklat processorkort med en stereokamera och AI-programvara. Enligt Unibap är den marknadens första integrerade, robusta system för 3D-seende, med lokal artificiell intelligens. Den ska kunna användas till bland annat  verktygsinspektion, servicerobotar och autonom övervakning.

Efterhand avser man att bygga på anläggningen med fler funktioner. För, som Fredrik Bruhn säger i reportaget, kräver smarta fabriker garanterad tillgänglighet. Det ställer stora krav på fördelad artificiell intelligens och andra metoder mellan produktionslinor, hela fabriken och i molnet globalt.

Uppsalabaserade Unibap startades 2013 och arbetar med integration av ai-lösningar och robotik. Företaget digitaliserar industrins produktion genom att göra blinda robotar seende.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078