23948sdkhjf

Ett lyft med digitaliserad belysning

Bytet från gammal teknik till modern LED-teknik i produktionshallarna hos SSAB i Borlänge gav både lägre kostnader och bättre arbetsmiljö.

Det började med att vissa glimtändare till belysningen i många av produktionshallarna i Borlänge helt enkelt inte fanns att köpa längre.

- Vi beslutade då att ta ett helhetsgrepp och se över belysningen i hallarna och utomhus i hela produktionen i Borlänge. Vilka behov har vi och vilken teknik finns det att tillgå? berättar Johan Bond, Underhållsutveckling på SSAB i Borlänge.

En förstudie genomfördes tillsammans med Coor, som utför anläggningens fastighetsunderhåll. Enligt den fanns flera kriterier att ta ställning till: Säkerhet, miljövänlighet, ekonomi, centralstyrning, behovsanpassning och flexibilitet.

- I dag finns det smart teknik som inte bara är energieffektivare utan också lättare att ha koll på och framför allt underhålla, berättar Jimmy Jonasson från Coor.

Efter inventering av hallar och yttre miljö beslutade man att upphandla och byta belysning i 43 av hallarna samt viss yttre belysning. Valet föll på modern LED-teknik där samtliga armaturer är uppkopplade mot internet och lätt kan styras och övervakas från en dator eller platta.

Fördelarna med den nya digitaliserade LED-tekniken är många, uppger SSAB. Det mest iögonfallande är hur energieffektiv den är jämfört med den gamla. 

- Vi kan redan se att energiförbrukningen i de hallar där vi har bytt har minskat med 85 procent och vi ser att det finns potential att minska ytterligare, säger Jimmy Jonasson.

Lägre energiförbrukning innebär också att man minskar utsläppen av koldioxid med drygt 1 400 ton per år. - Det är lika mycket som om vi skulle plantera 37 643 träd eller tagit bort 279 personbilar, berättar Johan Bond r.

En annan viktig fördel är en förbättrad arbetsmiljö, både för dem som vistas i hallarna och för dem som ska underhålla belysningen.

- Tidigare var det gult ljus och det är vetenskapligt bevisat att det gula ljuset gör oss sömnigare. Nu är det dagsljus i hallarna och det kommer att förbättra arbetsmiljön och säkerheten.

Bättre och säkrare arbetsmiljö får även de som ska underhålla belysningen. Tidigare var man tvungen att kontrollera belysningen på plats. Den nya digitaliserade tekniken innebär att man kan göra sina ronder på kontoret i datorn.

- Att minska springet i produktionshallarna är bästa sättet att minimera riskerna för olyckor. Men det finns andra fördelar också, som att vi kan styra folks beteenden genom att belysa de rätta gångvägarna bättre, men även lätt öka ljuset vid till exempel underhållsstopp, säger Jimmy Jonasson.

Under hösten har hallarna 6, 8 och 9 samt Tandemvalsverket och Valsslipen i Kallvalsverket fått ny belysning. I alla hallar utom hall 9, där Kontinuerliga glödgningslinjen är placerad, har antalet armaturer halverats berättar Lars Stenlund från Coor, som leder arbetet med att byta belysningen i produktionshallarna.

Allt arbete görs under full produktion varför samarbete med de som jobbar i hallarna varit en viktig faktor för att lyckas.

Nu fortsätter arbetet med att byta belysning i resterande hallar i Kallvalsverket. Hela projektet ska vara klart 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079