23948sdkhjf

Ytskyddsmedlet som reducerar kväveoxid

| Av Christer Åkerlundh | Tipsa redaktionen

Nanoteknologi har i allra högsta grad börjat användas inom ytskyddsbranschen. Pica kemi AB säljer en ytskyddsprodukt som med hjälp av solljus bryter ner kväveoxid i luften till nitrater.

Kväveoxider, eller NOx som de brukar förkortas, är ett stort miljöproblem vid sidan av koldioxiden.

Läs också: Forskarframgång med betongreparation

De höga kväveoxidhalterna i utomhusluften är ett av de stora bekymren i våra växande städer. Flera svenska städer har under det senaste decenniet fått regeringskrav på sig att få ner halterna snabbt annars hotar stopp för nybyggnation och nya vägar. Det skulle lägga en död hand över städernas tillväxt.

Förhållandena är desamma i andra länder. I Oslo exempelvis beslöt kommunfullmäktige 2015 att det ska införas ett förbud mot dieselbilar och begränsning av lastbilstrafiken på kommunala vägar när luften är för dålig. Den 17 januari i år var en sådan förbudsdag.

Pica kemi AB, ett litet företag i Malmö som har jobbat med ytskydd sedan 1999, anser sig ha lösningen på NOx-problemet - eller i alla fall en del av lösningen.

De har fått generalagenturen för en dansk patenterad produkt som heter Photocat, som används som ytskydd på mineraliska material som exempelvis betong, takpannor och marksten.

Läs också: Vattenverken är i akut behov av underhåll

 

Aktiveras av solen

Photocat innehåller en ljuskänslig katalysator, titandioxid, som har den kemiska beteckningen TiO2. Den aktiveras när solljus träffar en yta som har behandlats med produkten. En oxidationsprocess sätts då igång, som fångar in NOx från luften och bryter ner kväveoxiden till nitrater.

Lite förenklat så kickar ljusstrålarna ut en elektron från titandioxidens atom. Som alla elektroner, som ju är negativt laddade, börjar den genast söka en positivt laddad partner att fästa sig vid. Den partnern hittar den i förbipasserande NOx-atomer. Tillsammans med syret i luften bildas NO2, alltså kvävedioxid, och sedan NO3, som är en nitrat.

Läs också: Slitstarka aluminiumdelar med anodisering

Titandioxiden i Photocat snappar i sin tur upp syre från luften och återgår till sitt ursprungstillstånd. Den förbrukas därmed inte, utan kan fortsätta att reagera med solljuset som en sorts evighetsmaskin. Men självklart får man se till att hålla ytorna så pass rena att fotokatalysen inte blockeras av tjocka smutslager.

- Det har gjorts försök, med bra resultat, i Malmö och i några tunnlar i Europa. Fördelen med Photocat, jämfört med andra ytskyddsprodukter på marknaden, är att det bara är att spreja på, och låta det torka i fyra timmar, så har man ett ytskydd som varar för alltid, hävdar Göran Winter på Pica.

 

Har flera funktioner

Läs också: Mycket att tänka på vid varmförzinkning

Photocat kommer inte att trolla bort kväveoxiden över en natt, för det vore ren magi, men Göran Winter menar att produkten, om den används i större skala, i alla fall kan få ner NOx-topparna i städerna dåliga dagar.

- Under sommarhalvåret kan det bli riktigt, riktigt bra. Man kan också leta upp de ställen där man har störst problem med NOx och använda Photocat där.

Han berättar att man nu har fått kontakt med en kommun i Mälardalen som vill börja använda Photocat i stor skala och Arlanda vill testa produkten på 700-800 kvadratmeter av Arlanda Expressbanan som sträcker sig ovan jord..

- Produkten är multifunktionell, för den har inte bara den katalytiska effekten utan den skyddar också mot fukt och vatten. Den innehåller ingenting som är giftigt eller farligt på annat sätt. Det har använts i tre, fyra år i Danmark och har testats så mycket att vi känner oss trygga med produkten.

Läs också: Nöjd efter ny mässa

 

Nitraterna spolas bort

Vad händer med nitraterna som bildas?

- De faller ner till marken. Nitraterna togs genast upp som ett problem när produkten lanserades i Danmark, men det är ett mindre problem, för vi har bra reningsverk som tar hand om det, svarar Göran Winter.

Nitraterna går alltså ner i dagvattenledningarna?

- Ja, det gör de. Utan Photocat så stiger NOx-gaserna uppåt i atmosfären och träffar på ozonlagret. Där bildas också nitrater som sedan seglar ned med regnen. Så det vi gör är att få omvandlingen att ske på marknivå.

Så det bildas alltså inte mer nitrater med Photocat?

- Nej, men det blir något mer nitrater inne i städerna. Nitrater som annars hade spritts ut över ett större område.

Han fortsätter:

- Man ska minnas en sak här, nämligen att Photocat även har andra effekter. Det förhindrar biologisk påväxt och bryter ner marknära ozon och VOC.

VOC, Volatile Organic Compounds, är lättflyktiga kolväten, som bildas bland annat vid oljeförbränning. VOC bildar marknära ozon.

 

Testar UV-belysning

En annan fördel med produkten, som Pica kemi ser det, är att medlet kan sprejas i efterhand på olika ytor. Det behövs inga ombyggnader och medlet torkar så snabbt att det inte behövs långdragna trafikavstängningar, som orsakar problem och ilska hos trafikanterna.

- Nackdelen är att Photocat funkar bäst soliga dagar. Så just nu testar vi UV-lampor i Södra Länken i Stockholm. Det ger samma effekt. Produkten funkar så att ju mer konstant solljus den utsätts för ju högre effekt får den. Den laddas upp som ett batteri, kan man säga.

Trafikverket är intresserat av Photocat, uppger Lars Strömqvist på Pica. Den 8 kilometer långa Södra Länken har 150 passager och många av- och tillfarter, vilket gör att den totala tunnellängden är cirka 1,6 mil. Luften och den biologiska påväxten därinne är problem som Trafikverket söker en lösning på. Därav deras nyfikenhet på Photocat.

Koldioxiden kan Photocat däremot inte göra något åt.

Christer Åkerlundh

Fakta Pica kemi

Pica kemi började med att ta fram klotterskydd och klotterborttagningsmedel. Under senare år man börjat titta mycket på impregnering av ytor, som hindrar fukt och frostsprängningar och får smuts att sköljas bort av regn, vilket spar energi och gör underhållet både enklare och billigare. Man har nu bildat bolaget Photokatalys Sverige AB för att sälja Photocat.

Håll dig uppdaterad med UochD
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Öppnar sin 70:e butik i Sverige

Hydroscand öppnar sin 70:e butik i höst. Det blir i Sandviken.

Ökad lönsamhet med bättre underhåll

En skadad vid BillerudKorsnäs

Så mycket kostade cyberattacken Norsk Hydro

Cyberangreppet mot aluminiumtillverkaren Norsk Hydro i mars blev en mycket kostsam historia. Och produktionen är fortfarande inte tillbaka fullt ut.

Reningsverk byggs ut

Digitalisering och nya material innebär utmaningar

Nyhetsbrev

Stabsläge efter olycka på SSAB

Arkiv

Fallolycka vid UH-arbete

SJ ska köra och underhålla

Det blir SJ som ska köra och underhålla Öresundstågen från och med december 2020 – det beslutades av de regionala trafikhuvudmännen 21 maj.

Peab asfalterar i Olofström

Klockan tickar för Bergnäsbron

Instalco startar nytt bolag

Därför exploderar betongen

När betong i broar och tunnlar utsätts för hög värme kan den explodera. Nu har forskare tagit reda på varför det händer.

En rejält omarbetad utgåva

Förvärvar tre företag

Visolit expanderar och stärker sin position i Norden ytterligare med förvärvet av H2O Data AB, Aison AS och Netscenario AS.

Brand på Billerud Korsnäs

Plus

Smörjning av plast och gummi

Vid smörjning av plast och gummi är det bra att tänka på några saker för att undvika problem som svällning, sprickning och ytförändringar.

Startar produktion av hydraulsystem

Gigantiskt energilager planeras

Nya aktörer släpps in

Ny metod skyddar mot extrema solstormar

FOI har utarbetat en metod som bidrar till att skydda samhällskritisk infrastruktur vid extrema solstormar. Metoden kan bli ett kraftfullt verktyg för att förutsäga var i Sverige ett solutbrott kan påverka kraftnätet mest.

Coromatic får ny ägare

Dubbelvinst för Sweco

Ändrade kemikalieregler

Klart med dansk medverkan

De två bolagen går samman

AI krävs för att tygla ddos-attacker

Indutrade expanderar inom mät

SIS får nytt namn och utseende

Kan man hacka en jordfelsbrytare?

Levererar ställverk till Sverige

Elektromagnetisk immunitet allt viktigare i industrin

Procurator öppnar ny butik

De ska sköta Mälaröarnas vägunderhåll

Satsar för att möta morgondagens industri

Hannovermässan - fredag

Se alla Företagens egna nyheter

Foerster lanserar nya STATOGRAPH® CM redo för Industri 4.0

RS Components introducerar en IoT-utvecklingssats med Bluetooth® Low Energy från ON Semiconductor

RS Components lancerar Hartning kontaktdon med påmonterad anslutningskabel

Problem i industriella nätverk eller bussystem.

RS Components ingår partnerskap med TE Connectivity för att lansera ett TE-lärcenter på teknikforum

RS Components introducerar LoRa-kommunikationsmoduler med utökad prestanda för IoT-tillämpningar

KUNBUS-industridatorer som bygger på Raspberry Pi finns nu hos RS Components

RS Components introducerar Renesas Synergy™ S5D3-mikrokontroller och -utvecklingskort för IoT

Möt KmK Instrument på Control 7-10 maj

Ny produktserie: Kranar

RS Components och AVX ingår globalt partnerskap för distribution

DesignSpark, forumet för utvecklare och konstruktörer, har nu mer än 750 000 medlemmar

RS Components presenterar industriella frekvensomvandlare från Rexroth för automationsindustrin

RS Components lanserar banbrytande arbiträr funktionsgenerator från Tektronix

RS Components tecknar ett franchiseavtal med CTS för distribution av elektroniska komponenter

RS Components presenterar kraftfulla motordrivkretsanalysatorer med flera funktioner från Fluke

RS Components presenterar ny version av baskortet Arduino Uno WiFi för IoT-projekt

RS Components presenterar vinnaren av DesignSparks designtävling "Summer of Sound"

Tryck din egen rörmärkning med nya Flo-Code Print!

Nyhet! Snabb och exakt flerfärgs märkmaskin med utskärning – SMS R1

RS Components meddelar att Microchips nya utvecklingskort med AVR®-mikrokon...

RS Components släpper information om Big Step Challenge på electronica 2018

RS Components erbjuder nu kalibrerade produkter

RS Components presenterar distributionsavtal för industriella produkter frå...

KmK Instrument på Smålands Industrimässa i Växjö 17-18 oktober 2018

Sänd till en kollega

0.143