23948sdkhjf

Förbättrad säkerhet på högtryckskopplingar

En förbättrad säkerhetsfunktion från CEJN höjer säkerheten och effektiviteten på högtryckskopplingar.

Att vara en vindkrafttekniker är en svår uppgift. Man måste klämma sig in i trånga utrymmen, med tunga verktyg för bultsträckning och momentdragning. Skarpa kanter och vinklar är möjliga hinder som kan koppla isär en snabbkoppling utan säkerhetslås.

- Den nya säkerhetslåsningen från CEJN får mig att känna mig mycket säkrare, säger Jonas Norrman, vindkrafttekniker på Connected Wind.

Han älskar sitt jobb och beskriver det som ett fritt liv. Han gillar det faktum att han behöver vara skicklig på många saker: mekanik, styrsystem och hydraulik. Men det är också utmanande. Under vintern är jobbet kallt, hårt och halt. Höjder och risker måste alltid beaktas. Ingenting får gå fel.

På frågan vad han tycker om att arbeta med utrustning med så högt tryck svarar han så här:

- Jag försöker att inte tänka på det så mycket, för om någonting går sönder är jag illa ute. Speciellt när jag är så långt ifrån alla som kan rädda mig.

Enligt Jonas Norrman är svaret rätt utrustning som han kan lita på. Vindkrafttekniker arbetar alltid i par och partnerna inspekterar alltid utrustningen noga innan de börjar arbeta. Men han måste i slutändan kunna lita på de komponenter och verktyg han använder.

Jonas Norrman tycker att CEJNS nya säkerhetslåsning, The Next Generation, är lätt att manövrera med ena handen och han känner att han kan lita på den. Den nya låsfunktionen sätter stopp för ofrivillig isärkoppling.

Själv har han aldrig råkat ut för oavsiktlig isärkoppling, men han är alltid medveten om risken. Ett problem som uppstår är dock att utrustning kopplas ur medan den transporteras. Slangarna och kopplingar utsätts ständigt för påfrestningar när de glider över kanter och hörn i trånga utrymmen. När detta händer, vilket det ofta gör, släpper verktyget och faller till marken eller på någon nedanför, med risk för att man slår sönder händer eller fötter.

- Verktygen är stora och tunga och det gör ont när de landar på dina fötter. Det är mest irriterande, eftersom det tar tid att krypa tillbaka och rigga om allt igen. Vi har ofta ett tight tidsschema och vi har inte tid för sådant trassel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.205