23948sdkhjf

Nytt forskningsprogram om smart underhåll

Mistra, Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, satsar 49 miljoner kronor på ett forskningsprogram som ska leda till smartare underhåll av infrastruktur.

”Bristen på kunskap och kompetens inom vår infrastruktur är ett hot mot samhället”, skriver Mistra i bakgrunden till satsningen.

- Vårt forskningsprogram kommer att bidra till att kommuner och VA-verksamheter får bättre underlag att bygga sina beslut på, och där möjligheterna med ny teknik tas tillvara. Vi kan utveckla ett mer hållbart och effektivt underhåll av infrastrukturen, med ökad framkomlighet och säkrare VA-system, säger Annika Malm, forskare på RISE och blivande Programchef.

Hon fortsätter:

- Vi är ett starkt konsortium som utöver RISE bland annat engagerar forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut VTI, KTH/KTH Vattencentrum, Linköpings Universitet och Lunds Tekniska Högskola. Men speciellt viktigt är delaktigheten från behovsägarna, främst från kommuner. Det innebär behovsdriven forskning i nära samarbete med kommunerna. Seniora forskare kompletteras med ett flertal doktorander som till stor del kommer att arbeta i de kommunala organisationerna.

Inriktningen på forskningsprogrammet är tillståndsbedömningar, prognoser och beslutsstöd för investeringar, men också finansierings- och affärsmodeller samt hur kommunala processer och organisationer kan utvecklas för att på bästa sätt möta de utmaningar, med stora investeringsbehov, som samhället står inför.

Mistra satsar 49 miljoner kronor på programmet som ska sträcka sig över fyra år och ytterligare medfinansiering från partners innebär en total budget på över 80 miljoner kronor.

Erik Karlsson, chef för strategisk planering vid Stockholm Vatten och Avfall, är mycket nöjd med satsningen:

- Detta är ett mycket viktigt steg i hur vi i framtiden kommer att underhålla och utveckla vår mycket viktiga infrastruktur. VA-ledningsnätet är en förutsättning för en fungerande storstadsregion. Stockholms stad medverkar genom sina bolag i projektet och även en doktorandtjänst kommer att finansieras genom staden.

Både seminarier och webb-baserade utbildningar planeras och nya grepp och metoder för att göra kunskap mer lättillgänglig och området mer attraktivt ska utvecklas. Bara inom VA-området behövs ytterligare 1600 – 3100 personer i Sverige för att uppnå en långsiktigt hållbar nivå för underhållet, bedömer RISE.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125