23948sdkhjf

Vägledning för val av avledare har reviderats

Standarden som ger vägledning för hur man väljer avledare för överspänningsskydd i elnät över 1 kV har kommit i ny, reviderad utgåva.

SS-EN 60099-5, Avledare – Del 5: Vägledning vid val och användning, behandlar både avledare med och utan gnistgap.

I den nya utgåvan diskuteras och jämförs de nya och gamla klasserna för avledare och hur det påverkar beräkning eller uppskattning av laddningar och energier vid kopplingar i nätet.

De nya sättet att klassificera, som infördes i IEC 60099-4:2014 (SS-EN 60099-4:2014), har särskilt påverkat avsnitten om hur man väljer avledare. I övrigt är bland annat avsnitten om överspänningsskydd för kablar och om koordinering av avledare frånskiljare omarbetade.

Ett avsnitt om ”assett management” infördes i den förra utgåvan från 2004, där också avsnitten som jämför olika typer av avledare utökats jämfört med tidigare.

Standarden har tagits fram – och reviderats – i internationellt samarbete inom IEC och den svenska standarden överensstämmer helt med den internationella.

Arbetet har skett i den tekniska kommittén IEC TC 37, där svenska specialister deltar genom motsvarande grupp SEK TK 37, inom SEK Svensk Elstandard, den svenska medlemmen i IEC sedan 1907.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078