23948sdkhjf

Underhåll stoppar kärleksyttringar

Det är många kärlekspar som har satt upp hänglås på en bro i Västerås för att manifestera evig kärlek. Nu är det slut med det. Broräcket ska bytas ut.

Apotekarbron heter platsen dit ortens kärlekspar vandrar för att fästa sitt kärlekslås. Kent Rapp, som har ansvar för kommunens broar, berättar i Västmanlands läns Tidning, VLT, att brostaketet har rostat sönder i nederkanten och därför måste bytas ut. Det innebär att även låsen försvinner.

Man har inte bestämt när brounderhållet ska ske. Först ska bron inspekteras.

Kärlekslås är en företeelse som under senare år har blivit alltmer spridd i Sverige. Efter att ha fäst hänglåsen slänger kärleksparen nyckeln i vattnet.

I många kommuner har låsen blivit ett problem. Till slut blir de så många, och den sammanlagda vikten så stor, att broräckena riskerar att rasa. Därmed blir kärlekslåsen en säkerhetsrisk.

I Uppsala beslutade kommunen att ta bort låsen på Järnbron och Islandsbron då de gjorde det omöjligt att underhålla broräckena. I Helsingborg, där U&D har sin redaktion, tog kommunen bort kärlekslåsen på Kvickbron och satte upp en hjärtformad konstruktion ute på en pir, där kärlekspar nu kan fästa sina lås.

I Paris, där traditionen med kärlekslås troligtvis kommer ifrån, ses hänglåsen också som ett problem. För några år sedan rensade man bort alla lås på Pont des Arts.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095