23948sdkhjf

Vägledning för underhåll i elnät

Nu finns möjligheten att vara med från början och forma standarder för metoder för underhåll och tillståndskontroll av elnät och ansluten utrustning.

Få nätägare har en sammanhållen strategi för underhåll och förvaltning av anläggningstillgångar och det finns inte mycket gemensam erfarenhet att bygga på. Intresset ökar dock världen över och nu startar ett internationellt samarbete kring dessa frågor, i den nya gruppen IEC TC 123.

Till att börja med har IEC TC 123 fått den provisoriska titeln: ”Standardization in the field of the management of assets in power networks, especially aged equipment”. Sekretariatet ligger i Japan och ordföranden kommer från Storbritannien.

I arbetsområdet ingår att ta fram standarder för verktyg, metoder och ramverk för en koordinerad hantering av anläggningstillgångar i elektriska kraftsystem. Särskilt ska kommittén arbeta med bedömning av risker som är förknippade med dess tillgångar, med bedömning och beskrivning av utrustningens tillstånd och med utveckling av strategier för att begränsa riskerna.

IEC är den internationella organisationen för standarder inom el och elektronik. Svenska företag, högskolor och myndigheter deltar sedan 1907 genom den svenska medlemmen, SEK Svensk Elstandard.

En svensk spegelkommitté, SEK TK 123, ska ha konstituerande möte tisdagen den 24 april, där det svenska engagemanget ska diskuteras. Företag, myndigheter och andra som kan vara intresserade av ämnet är välkomna att kontakta SEK.

IEC TC 123 ska samarbeta med berörda produktkommittéer inom IEC, 
till exempel för brytare och transformatorer, kring metoder för besiktning och diagnos och för mätning och felrapportering. Den ska också samarbeta med CIGRÉ och med ISO TC 251, Asset management, som tagit fram övergripande standarder för ledningssystem för tillgångar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093