23948sdkhjf

Smart pneumatik redo för IoT

Två företag har gått samman om att skapa en smart pneumatik med låg energiförbrukning och förberedd för Internet of Things.

Lägre energiförbrukning för tryckluftsapplikationer, konstant kontroll över manöverdon och anpassningsförmåga till nya förhållanden är önskemål som nu är verklighet. AVENTICS och Boge Kompressorer har kopplat samman kompressorer och tryckluftsförbrukare i ett gemensamt systemnätverk: Smart Pneumatic Grid.

Ett vanligt diskussionsämne inom automatisering är det horisontella och vertikala nätverket för vidarekoppling till Internet of Things. Många tillverkare erbjuder omfattande IT-lösningar, som i sin tur kräver många mantimmar att genomföra. Och de flesta vill introducera vertikala nätverk gradvis för att få erfarenhet och verifiera effektiviteten.

– Användare letar efter lösningar som är lätta att genomföra och som hjälper dem att sänka driftskostnaderna samt öka tillgängligheten till sina maskiner, säger Wolf Gerecke, ansvarig för strategisk produkthantering hos AVENTICS.

Det är här deras och Boges systemnätverk kommer in i bilden. Det är baserat på maskin-till-maskin-kommunikationsprotokollet OPC UA, utvecklat av OPC-stiftelsen för användning inom industriell automation.

Intelligent sammankopplade kompressorer och tryckluftsförbrukare ger en mängd olika möjligheter för övervakning, styrning och optimering av hela systemtopologier.

– Genom att känna till rådande och kommande luftförbrukning kan vi optimera kontrollen över kompressorns prestanda. Därigenom kan energiförbrukningen minskas avsevärt, förklarar Peter Boldt, chef för forskning och utveckling vid Boge.

Systemnätverket identifierar energibehovet ner till den enskilda förbrukarnivån och visar det tydligt. Med minimal ansträngning kan informationen användas för att ta fram behovsbaserade kontrollparametrar för Boges kompressorer. Systemnätverket indikerar också en ökning av luftförbrukningen om en läcka har uppstått. Med  systemet kan underhåll sättas in i god tid innan ett maskinstopp uppstår.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078