23948sdkhjf

Säkrar elnätet mot väder och vind

94 procent av Göteborgs elnät ligger redan under mark. Nu genomförs omfattande nedgrävningar av de ledningar som fortfarande hänger i luften.

Syftet med nedgrävningarna är att ytterligare öka Göteborg Energi Nät AB:s leveranssäkerhet men också att öka personsäkerheten kring elnäten. Totalt handlar det om investeringar på cirka 250 miljoner kronor under de kommande åren.

Vi har redan i dag en leveranssäkerhet på 99,9 procent, bland de högsta i landet. Men de avbrott som sker uppstår ofta i områden där ledningarna är luftburna och utsatta för väder och vind. Det vill vi ändra på genom att gräva ner näten. Så kallad kablifiering ökar också personsäkerheten för allmänheten så väl som för vår egen personal som arbetar med ledningarna, säger Martin Sandin, tf. VD för Göteborg Energi Nät AB (GENAB).

Merparten av de luftburna delarna av elnätet finns på Hisingen. Just nu på grävs kablar och luftledningar ner på Västra Hisingen.

Fakta elnät och kablifiering av nätet

  • Göteborg Energi Nät AB äger och förvaltar elnätet i Göteborg (exklusive Askim och södra skärgården) med ungefär 260 000 kunder. Mer än 94 procent av det cirka 700 mil långa elnätet ligger redan nu under jord, skyddat mot väder och vind.

  • Under 2017/2018 investeras runt 45 miljoner kronor i kablifieringar – totalt handlar det om cirka 250 miljoner kronor under en period på 5-8 år.

  • Totalt omfattar kablifieringen cirka 8 500 kunder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079