23948sdkhjf

Skärp er politiker!

U&D nr 6 ägnas åt infrastruktur - samhällskroppens ryggrad. De senaste åren har larmen om eftersatt underhåll inom den svenska infrastrukturen duggat tätt. Ena stunden gäller det järnvägsnätet, nästa stund vägarna. Låt mig ta två exempel från de senaste tio månaderna som rör VA-näten.

I december 2016 skrev fyra vd:ar och en vice vd en debattartikel i Svenska Dagbladet där de varnade för att reparationsbehovet i Sveriges VA-nät blir alltmer akut.

“Läckande avloppsrör gör grundvattnet hälsovådligt och otillräcklig dagvattenhantering ger upphov till översvämningar”, skrev de. Därtill kommer alla förtätningar av bebyggelsen i städerna och klimatförändringar som ökar belastningen på VA- och dagvattennäten. Förtätningarna komplicerar också underhållet, med ökad påverkan på omgivningen.

“Det börjar bli tydligt att vi inte kan blunda för problemen längre”. Ju längre vi väntar med att ta tag i “det eftersläpande investeringsbehovet” desto dyrare blir det. Det är inte rätt att vältra över de kostnaderna på våra barn, menade sextetten.

Det är lätt att avfärda deras varning såsom en partsinlaga av intressenter som tjänar sina pengar på just VA-underhåll - samtliga undertecknare leder företag som tillverkar betongrör.

I maj i år kom Svenskt Vatten med en rapport om investeringsbehovet i de svenska VA-näten. I dag satsas 12 miljarder årligen i näten. Det behövs 22 miljarder om året, enligt studien. För att klara det måste de kommunala VA-taxorna fördubblas de kommande 20 åren. Om vi inte genomför investeringarna kan inte systemens funktion garanteras längre, varnade Anna Linusson, Svenskt Vattens vd.

Ännu en partsinlaga från en branschorganisation som kan nonchaleras?

Nej.

Redan för 20 år sedan, när jag jobbade som reporter på en dagstidning, intervjuade jag kommunens VA-chef. Han gav samma mörka bild av tillståndet för VA-nätet.

Sedan dess har tusentals meter av de gamla rostande avloppsrören i järn bytts ut och duplikatsystem har grävts ner för att hindra att avloppsvatten tränger upp genom villornas golvbrunnar vid skyfall. Men det går alldeles för långsamt.

Så sent som i somras avrådde min kommun från bad på flera stränder. En av anledningarna är att avloppsledningarna bräddas vid skyfall, det vill säga vattnet pumpas orenat rätt ut i havet.

Det är rent ut sagt bedrövligt att sådant pågår än idag, 2017.

Det är flashigare för kommunalrådet i min stad att kalla till presskonferens och smila in pressfotografernas kameror, med en bygghjälm på huvudet, när första spadtaget ska tas till ett nytt kongresshus än att kalla på samma presskår för att deklarera att xx miljoner ska satsas på nya VA-ledningar.

Skärp er politiker och ta ert ansvar även för det som döljs under mark!

Christer Åkerlundh

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11