23948sdkhjf

Låg höjning av VA-taxorna oroar

Trots ett behov av fördubblade taxor, för att klara den framtida dricksvattenförsörjningen och avloppsreningen, så går utvecklingen åt motsatt håll. Det oroar Svenskt Vatten.

De årliga ökningarna i Sveriges kommuner blir allt lägre, både i absoluta tal och i förhållande till den allmänna prisutvecklingen. Ny statistisk från branschorganisationen Svenskt Vatten visar att 2017 är ökningen sammantaget lägre än på över tio år.

Medelvärdet för den brukningsavgift som kommunerna tar för en normalvilla år 2017 är 7 081 kr per år. Avgifterna för en lägenhet i ett så kallat typhus B är lägre. Kostnaden för dricksvatten, inklusive rening av det avloppsvatten som genereras, är i genomsnitt omkring 4 öre per liter. Höjningen för en normalvilla är 2,4 % jämfört med föregående år. Det är den lägsta höjningen på över tio år och innebär en fortsättning på en nedåtgående trend.

- Det är en oroande utveckling. Att höja taxor är inget självändamål, men investeringarna i vår gemensamma infrastruktur för dricksvatten och avloppshantering måste öka och då behöver många kommuner höja taxorna i en snabbare takt de kommande åren, säger Anna Linusson, vd på Svenskt Vatten.

12 miljarder investeras årligen, men det verkliga investeringsbehovet är cirka 22 miljarder för att säkra den långsiktiga hållbarheten i VA-nätet, anser Svenskt Vatten.

Det är inte möjligt att genomföra så stora investeringsökningar på kort tid. Mer realistiskt är att de ökade investeringarna genomförs i jämn takt under en 20-årsperiod. Det resulterar i en årlig investering av 16,5 miljarder vilket innebär en höjning på 35 % jämfört med dagens nivå. De innebär att taxorna under kommande 20 år behöver fördubblas i dagens penningvärde, resonerar Svenskt Vatten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063