23948sdkhjf

Forskningspengar till additiv tillverkning

Högskolan Väst har beviljats 11,5 miljoner kronor från KK-stiftelsen för att fortsätta utveckla tillverkningsmetoder med hjälp av 3D-printing, eller additiv tillverkning som det också heter.

Tekniken innebär mindre spill av material, eftersom den minimerar efterbearbetning, och är därmed mer miljövänlig än klassisk tillverkning.

- Teknologin skapar nya möjligheter för design och materialval, reducerade tillverkningskostnader och ledtider, samt optimering i försörjningskedjan inklusive reducerade inventariekostnader. Optimering av tillverkningsprocessen och reduktionen i mängden transporterat material betyder också att miljöpåverkan blir mindre, säger Christian Wolfe, Senior Manager Technology Development, Alfa Laval Lund AB.

Högskolans forskning kommer att utföras i nära samarbete med industrin. Företagen Alfa Laval, Sandvik, GKN Aerospace och Permanova är alla involverade. Förutom stödet från KK-stiftelsen kommer företagen att gå in med lika mycket, vilket innebär att projektet omfattar 23 miljoner kronor.

Vid additiv tillverkning omvandlas tredimensionella datorritningar till fysiska objekt. Utveckling av additiv tillverkning går från enkla plastskrivare för hemmabruk till mycket avancerade maskiner för tillverkning av komplexa flyg- och fordonskomponenter, stationära gasturbiner och individanpassade medicinska implantat. Tekniken ger även möjligheter att skapa nya typer av produkter som inte kan produceras med dagens teknik.

Projektet som fått stöd är ”Utveckling av additiv tillverkning med laser och tråd för tillverkning av högpresterande komponenter” (ett s k SYNERGI-projekt). Forskningen fokuserar på att vidareutveckla en teknik, som på ett kontrollerat och automatiserat sätt använder laser som energikälla för att smälta metalltråd. Tråden stelnar lager-på-lager och på så sätt byggs nära färdiga komponentgeometrier. Som trådmaterial kommer både titan och stål att utforskas.

- Högskolan Västs internationellt redan befästa ställning inom additiv tillverkning kommer med hjälp av KK-stiftelsens stöd nu stärkas ytterligare, säger Robert Pederson, professor vid Högskolan Väst och ansvarig för projektet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093