23948sdkhjf

Bättre kvalitet med ny kamerateknik

Ett nytt projekt ska leda till minskade process- och kvalitetsvariationer vid pappers- och kartongtillverkning.

Vid tillverkning av papper och kartong är det lika viktigt att reducera process- och kvalitetsvariationer som att öka kvalitén av produkten. Genom att hålla variationerna på en låg nivå förhindras avbrott i tillverkningen och effektiviteten ökar. Detta i sin tur innebär en avsevärd reducering i förbrukningen av råvaror och energi.

Men med mätteknikerna som är tillgängliga på bruken idag kan bara upp till en procent av hela tillverkade arean analyseras. Projektet ”Online variability analysis of the total production of paper and board for process optimization” ska göra det möjligt att analysera hela den producerade arean. Projektet ingår i det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation (PiiA).

Målet att utveckla och utvärdera mätmetoder baserade på visuell och infraröd kamerateknik. Data kommer att konverteras till egenskapskartor, och genom informationen i dessa kartor kommer omfattningen av egenskapsvariationerna att analyseras. Det gör det möjligt att identifiera orsakerna till variationerna och modifiera processen för att minska variationerna.

– Metodiken kommer också att öppna upp för nya affärsmöjligheter, som exempelvis en högupplöst ”kvalitetsmärkning” av produkten vilket skulle göra konvertering, tryckning och förpackning enklare och mer resurseffektiv, säger Catherine Östlund, forskare och projektledare vid RISE division Bioekonomi.

Metoderna kommer att utvecklas vid RISE Bioekonomi, i samarbete med akademi och näringsliv, och sedan testas och optimeras i upp till tolv försök på pappers- och kartongbruk.

Projektet löper på två år med start 1 september 2017 och med finansiering från Vinnova på 4,3 miljoner kronor. Projektkonsortiet på nio partners har en stor bredd kompetensmässigt; 1 universitetsinstitution, 1 forskningsinstitut, 1 leverantör av mätteknik, och 6 pappers- och kartongbruk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109