23948sdkhjf

Innovativ metod utmanar inom tillståndskontroll

En ny molnbaserad tjänst för tillståndskontroll ger stora och små maskinägare större möjligheter att följa förslitning av roterande maskiner. Grunden i tjänsten är en nyutvecklad metod som gör det möjligt att bedriva ett effektivt och behovsplanerat underhåll.
Adaptive Impact Recovery, AIR, är en patenterad metod för tillståndskontroll som genom vibrationsanalys ger maskinägare unika möjligheter att följa slitage och skador på roterande maskiner.

- AIR är en patenterad metod som skiljer sig från de metoder som hittills har använts för vibrationsanalys. Genom att analysera mätdata från ett lågfrekvent spektra samtidigt som distortion, störningar och buller kan hanteras med linjära filter skapas nya möjligheter, säger Boo Renström, VD och en av företaget Ascribo AB:s grundare.

Algoritmerna i metoden är utformade för att anpassa sig efter olika maskiners vibrationsegenskaper. Det innebär i sin tur att ingen kalibrering är nödvändig samtidigt som variationer i maskinens belastning och andra förändringar automatiskt hanteras av metodens algoritmer. Metoden är ny men är ändå framgångsrikt utprovad under flera år både i testlabb och i produktionsmiljö på en mängd olika maskiner som pumpar och växellådor.

En stor fördel med systemet är att ingen kalibrering behöver göras vilket innebär att maskinägaren själv kan installera sensorer och starta mätningarna. Sensorerna är 3-axliga och av typen MEMS; mikroelektromekaniska system. Metoden tillåter vibrationsmätningar på låga frekvenser ner mot 2 kHz. Att mäta på lägre frekvenser möjliggör användning av en annan typ av sensorer jämfört med dagens system som oftast kräver högupplösta analoga sensorer. Mätningar på lägre frekvenser ger dessutom bättre förutsättningar att utföra tillförlitliga analyser på långsamt roterande maskiner. Med metoden kan lagerskador, axlar, maskinens totala vibrationer och temperatur övervakas med en och samma sensor i realtid både online och via rondering. Systemet återger även maskinens varvtal.

Den gateway som används kan kopplas upp via maskinägarens fasta nät eller trådlöst via 3G till en server. Mätdata från sensorerna beräknas och analyser görs tillgängliga från en central server. För maskinägaren innebär det enkel installation och hög tillgänglighet samtidigt som investeringskostnader hålls nere.

Sensorerna är visserligen specialdesignade för den nya metoden men i övrigt används moderna och standardiserade systemlösningar för kommunikation, beräkning och presentation. Sensorerna kommunicerar via Modbus och kopplas upp i ett bussnät med kablage av typen Ethernet. Fler maskiner kan enkelt anslutas med ett nästan fritt antal sensorer till en gateway.

Maskinägaren har möjlighet att utifrån företagets krav och maskinens förutsättningar själv styra hur ofta maskinen ska mätas upp. Med den plattformsoberoende molntjänsten kan maskinägaren via en vanlig dator eller smart mobiltelefon larmas, styra mätningar eller aktivt följa maskinernas status både i realtid och historiskt. Med systemet öppnas nya möjligheter för maskinägare, OEM-leverantörer och serviceleverantörer att kunna övervaka maskiners tillstånd oberoende av tidpunkt och geografiskt avstånd på ett effektivt sätt.

Produkten kommer att marknadsföras under namnet Able Systems.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063