23948sdkhjf

Sverige har klarat globaliseringen bättre än jämförbara länder

I dag presenterar IF Metalls utredningsenhet globaliseringsrapporten "Alla vi industriarbetare". Rapporten visar att svensk industri under globaliseringens första decennium har klarat sig bättre än industrin i jämförbara länder. Detta trots att många företag har flyttat ut tillverkningen. Rapporten visar även på vikten av de skydd för anställda som finns i form av kollektivavtal och sociala trygghetssystem. Den svenska industriproduktionen har fördubblats på tio år och produktivitetsutvecklingen ligger i världstopp före länder som Taiwan, Japan och USA. Sverige har under en längre tid satsat mer på forskning och utveckling jämfört med andra länder men samtidigt är de svenska investeringarna jämförelsevis låga.
Arbetslösheten är fortfarande för hög och under senare år har även varslen legat på en hög nivå. Andelen industrianställda bland dem som varslas om uppsägning på grund av arbetsbrist ökar. Detta visar på en snabb omvandlingstakt i industrin.
– Det absolut viktigast är att industrin förmår att ta vara på de svenska konkurrensfördelarna i form av hög produktivitet och hög utbildningsnivå, säger Stefan Löfven, IF Metalls förbundsordförande.
– Industriinvesteringarna i Sverige borde höjas betydligt. Näringsliv och samhälle måste fortsätta att satsa på svensk industri genom utbildning och produktion. Då kan vi utveckla ny industri och nya produkter i Sverige. Det är nyckeln till de nya jobben, säger Stefan Löfven, IF Metalls förbundsordförande.
Rapporten visar även att globaliseringen utmanar de skydd i form av kollektivavtal och sociala trygghetssystem som finns i länder som Sverige och att den fackliga rörelsen därmed utmanas. Globaliseringen leder till hög omvandlingstakt, vilket innebär att fler anställda kan komma att bli uppsagda på grund av arbetsbrist.
– Globaliseringen skärper kraven på inkomsttrygghet, rörlighet på arbetsmarknaden och på utbildning. Vårt sociala välfärdssystem skapar trygghet för anställda som förlorar arbetstillfällen. Trygga villkor skapar mer öppenhet och mindre rädsla för globaliseringen, säger Stefan Löfven, IF Metalls förbundsordförande.
Arbetskraften på världsmarknaden har ökat från en till tre miljarder. Många är fortfarande sysselsatta inom jordbruket och produktivitetskillnaderna mellan länderna är stora.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063