23948sdkhjf

Energibrist i Sverige?

Både organisationen Svensk Energi och regeringen varnar för elbrist i Sverige i vinter, men man är oeniga om åtgärderna.
Vi har en mycket ansträngd situation inför vintern, och det är risk för bortkoppling i delar av landet om det skulle bli något kallare än man har räknat med, eller uppstå något fel på någon enhet. Det sade Svensk Energis VD Bo Källstrand i en intervju i Sveriges Radio i mitten av oktober.
I regeringens budgetproposition konstateras att trots att nivån i vattenmagasinen återgått till den normala, så finns det på några års sikt risk för en ansträngd effekt- och energisituation. Den nödvändiga mängden energi finns i landet, men ett problem är att energin från vattenkraften i norra Sverige har svårt att nå hela södra Sverige, särskilt sedan Barsebäcks andra reaktor nu stängts.
Svenska Kraftnät har på regeringens uppdrag upphandlat reserver för att klara vintern men Bo Källstrand menar att marginalerna är för små.
Företrädare för basindustrin har vid ett flertal tillfällen krävt, att regeringen agerar för att undvika en befarad energibrist i vinter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.282