23948sdkhjf

Södra satsar flera hundra miljoner på elproduktion

Södra vill öka sin elproduktion vid massabruket i Mörrum. Vi kollar läget med platschefen. 

Södra har beslutat att investera i en ny kondensturbin vid Södra Cell i Mörrum. Investeringen, som är på flera hundra miljoner kronor, är ett för Södra stort och viktigt steg i att stärka konkurrenskraften genom att göra mer av träråvaran från familjeskogsbruken och därmed öka skogsgårdens lönsamhet. Vi kontaktar Stefan Sandberg, platschef på Södra Cell i Mörrum, för att höra varför det är en viktig satsning för bruket. Det visar sig att det är viktigt av flera skäl. 

– Det handlar om att skapa en optimalt dimensionerad turbinparken med hög tillgänglighet. Idag har vi tre turbiner där den äldsta är från 1962 och den har nått sin tekniska livslängd och genom att ersätta den nu undviker vi kostsamma underhålls- och investeringsinsatser, säger han till oss. 

Han fortsätter: 

– Med ny kondensturbin kan vi utnyttja vårt nuvarande ångöverskott och på så sätt skapa mer värde och tillvaratar fiberråvaran bättre. En ny turbin skapar också incitament till framtida ångbesparande åtgärder som kan öka vår lönsamhet

Kondensturbinen möjliggör ett högre energiutbyte i processen där mer el kan produceras från samma mängd råvara. Investeringen innebär en ökad elproduktion med 20 procent. Den mängd el som levereras ut från Södra Cell Mörrum kommer minska behovet av importerad el från kraftverk med fossil råvara ut på Blekinges elnät. Det kommer också att tillföra kontinuerlig och väderoberoende el till nätet, vilket innebär förbättrad stabilitet.

– Projektet syftar till att skaffa en ny kondensturbin med en kapacitet på 55MW. 

När påbörjas arbetet med turbinen?

– Vi räknar med att starta installationen hösten 2025, säger Stefan Sandberg till oss. 

Den nya turbinen kommer att placeras i en ny turbinhall på Södras fabriksområde och är planerad att tas i drift vid halvårsskiftet 2026.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

5.822